Dr. Guido Gorissen: “Hopelijk geen sabotage aan onze boot, en een spoedig vertrek”

Belgische delegatie op Gaza-vloot bericht vanuit Griekenland

Dr. Guido Gorissen brengt medicatie aan boord de Tahrir.

Israël doet er alles aan om het uitvaren van de Gaza-solidariteitsvloot te bemoeilijken. De voorbije dagen werd de Ierse boot gesaboteerd in een Turkse havenstad, en de Grieks-Noorse boot in een Griekse havenstad. Vermoed wordt dat hier speciale onderwaterteams van de Israëlische geheime dienst, de Mossad, achter zitten.


Enkele deelnemers aan de vloot werden in de straten van een Griekse havenstad ook al het slachtoffer van agressie, waarbij hun papieren en hun gsm werden gestolen. Tegen het uitvaren van het Amerikaans schip werd door een Israëlische instantie klacht ingediend bij de Griekse justitie, omdat het schip niet zeewaardig zou zijn. En in België hadden we de zware uitval van een paar N-VA-kopstukken tegen de “terroristische” Gaza-vloot...
En hoe zit het intussen met de vier Belgen op de vloot, die willen aanmeren op het schip Tahrir, samen met Denen, Australiërs en Canadezen? We vroegen het aan Dr. Guido Gorissen, een van de vier Belgische passagiers.

Dr. Guido Gorissen: “We horen juist dat de VS-boot, de Audacity of Hope, is kunnen vertrekken, maar dat hij al weer meteen door de Griekse kustwacht is tegengehouden en moet terugkeren naar de haven. Echt pijnlijk om zien hoe de Griekse autoriteiten blijkbaar in onderaanneming van Israël werken. Ze werpen hoe langer hoe meer obstakels op tegen de vloot. Telkens opnieuw komen ze met bijkomende administratieve kwesties, vragen ze bijkomende documenten. Wij zijn hier al 4-5 dagen vertrekkensklaar, en hopen dat we nu toch snel kunnen uitvaren. Als we tenminste ook niet gesaboteerd worden: we hebben in het water in de buurt van de Tahrir ook al mannen in rare pakken gezien...”

Verpleegster Yannick Vanonckelen met een Canadese arts op de Tahrir-boot.

Sinds de eerste boot gesaboteerd werd, zijn alle deelnemers echter goed op hun hoede. Ze lopen wacht, in groepjes van 4, per shift van 4 uur. Ik spreek even met Yannick Vanonckelen, verpleegster en syndicaliste in de Belgische delegatie. “We hebben onze handen vol hier, zegt ze. Niet alleen met het 'Medical Team' dat Guido en ik hier als taak hebben, maar ook met dat wachtlopen. Ik heb er juist een shift van 4 uur opzitten.”

Je kan de belevenissen van de 'Freedom Flotilla 2' volgen op Twitter: #flotilla2