De ongure vrienden van de NAVO in Libië

Wie maakt er deel uit van de Nationale Overgangsraad?


Op 27 februari 2011 richtten de rebellen in Benghazi de Nationale Overgangsraad op, die ze uitriepen tot ‘enige vertegenwoordiger van Libië’. We onderscheiden vier belangrijke fracties in de NOR.


De royalisten: Zij zijn aanhangers van de overleden koning Idris Senoussi. Hun zetel bevindt zich in Riyad, Saoedi-Arabië. Idris werd in 1951 door de Britten aan de macht geholpen en regeerde tot 1969 over Libië. Zijn macht was gebaseerd op enkele clans in het oosten van Libië. Idris werd in 1969 van de macht verdreven door Khaddafi. Het Frans expertenrapport over Libië stelt dat deze groep zeker niet verdacht kan worden van enige democratische reflex, ze willen gewoon de macht van het koningshuis herstellen.

De overlopers: Zij maakten tot voor kort deel uit van de Libische regering of het militaire apparaat. Op basis van hun ervaring spelen ze vandaag een belangrijke rol in de leiding van de NOR. Het gaat onder anderen om de voormalige minister van Justitie Mustapha Abdujalil Al-Bayda (voorzitter van de NOR), de gewezen ambassadeur in India Al-Essaoui (verantwoordelijke voor de buitenlandse relaties van de NOR) en Omar al-Hariri (verantwoordelijke voor militaire zaken van de NOR). Die laatste pleegde samen met Khaddafi de staatsgreep in 1969 maar ondernam al in 1975 een mislukte coup om Khaddafi af te zetten.

De maffiosi: Het oosten van Libië was sinds lang een soort vrijhaven waar de overheid weinig controle uitoefende. De laatste vijftien jaar organiseerde de lokale maffia er de mensensmokkel van Afrika naar Europa. De opbrengst van deze handel liep op tot in de miljarden dollar. Met het akkoord dat Libië en Italië vorig jaar sloten over de vluchtelingen en de arrestatie van verschillende maffiabazen was deze handel stilgevallen. Volgens het al geciteerde Franse rapport zijn deze maffiabendes verantwoordelijk voor de racistische aanvallen en moorden op zwarte Libiërs en Afrikanen in Benghazi.

De moslimfundamentalisten: Tot slot zijn er de radicale islamisten. Sinds de jaren 90 zijn ze actief als de Groupe islamique combattant libyen, de GICL. Sinds 2007 maken ze deel uit van Al Qaeda. Het oosten van Libië staat bij de VS geboekstaafd als de hofleverancier van de jihadisten die in Irak tegen de VS-bezetters gingen vechten.

De Franse experten melden nog dat de democratische krachten in de NOR slechts een kleine minderheid vormen. Human Rights Watch klaagt aan dat de Libische rebellen al tientallen burgers arresteerden gewoon omdat ze pro-Khaddafi zijn. Een van de arrestanten, Mohamed El-Dabr, werd doodgefolterd. De gevangenen mogen geen advocaat spreken en ze hebben nog geen rechter te zien gekregen.

Op 17 juni maakt minister van Buitenlandse Zaken Vanackere in het parlement bekend dat hij enkele vertegenwoordigers van de Nationale Overgangsraad naar Brussel heeft uitgenodigd. Benieuwd wie van dit ongure NOR-clubje uiteindelijk bij minister Vanackere op schoot mag komen.