Chronologie van de campagne "Vrijhandel, vrij voor wie?"

Campagnenieuws en overzicht activiteiten


De bedoeling van deze chronologie is om jullie een idee te geven van de voornaamste evoluties in de campagne 'Vrijhandel, vrij voor wie?'


8 en 9 juni 2014: Na het succes van maart in Gent, werd het forumtheater 'Droog Zaad' over de effecten van vrijhandel hernomen in Leuven, Gent en Antwerpen. Het was opnieuw een succes. Bekijk hier het verslag van Leuven en Antwerpen. Dat van Gent vinden jullie terug hieronder.

7 juni 2014: 186 mensen zeggen dankzij intal Leuven Neen tegen het vrijhandelsakkoord tussen de EU, Colombia en Peru tijdens het Wereldfeest te Leuven. Bekijk hun foto's hier.

7 april 2014: Stand van zaken verzamelde foto's : 717 - Er wordt geen actie gepland zoals eerder gecommuniceerd, wel maakt het Actieplatform Gezondheid en Solidariteit deze week enkele politici wakker om aandacht te vragen voor het recht op gezondheid nav de verkiezingen.

31 maart 2014: intal organiseerde samen met vele andere organisaties een verkiezingsdebat over vrijhandel met Dirk Vandermaeln (Sp.a), Georges Dallemagne (CdH), Petra De Sutter (Groen) en Tim Joye (PvdA/PTB). 

25 maart 2014: intal Antwerpen organiseert een avond met Colombiaanse syndicalist Edgar Paez. Dezelfde dag brachten ze op de Thomas Moore Hogeschool samen met Edgar verslag uit over hun reis naar Colombia. 40 studenten luisterden mee.

6 maart 2014: intal Gent organiseert samen met G3W, Multatulitheater en verschillende andere organisaties een forum-theaterstuk over vrijhandel. 160 toeschouwers keken en namen standpunt in voor de boerenorganisaties in Colombia. Bekijk de fotoreportage hier.

27 februari 2014: intal Antwerpen organiseerde een reisverslag Colombia in de Groene Waterman. Bekijk hier het fotoverslag.

6 februari 2014: intal Gent organiseerde een geslaagd reisverslag over de reis naar Colombia met niet minder dan 75 aanwezigen.

24 december 2013: de ngo G3W lanceert een vormingsmodule over vrijhandel i.s.m. intal. Je kan hem hier bekijken en downloaden.

19 december 2013: intal was aanwezig op de acties van D19-20 en haalde 71 foto's op!

28 november 2013: de reizigers die deze zomer naar Colombia gingen met G3W en intal organiseerden een reisverslag in Leuven. Diego Martinez van gastorganisatie CPDH was aanwezig.

19 november 2013: intal Latijns-Amerika was aanwezig op de match België - Colombia. 66 supporters gingen mee op de foto voor vrede in Colombia, en tegen het vrijhandelsbeleid.

21 september 2013: intal was aanwezig op ManiFiesta met de campagne tegen het vrijhandelsakkoord. 178 mensen zegden ja voor voedselsouvereiniteit, gezondheid, sociale rechten en neen tegen dit akkoord!

19 augustus 2013: er breekt een nationale staking uit in Colombia van de boeren, gevolgd door de mijnwerkers, camionchauffeurs, leerkrachten, studenten.. tegen de gevolgen van het neoliberaal economisch beleid van de Colombiaanse overheid en de impact van de vrijhandelsakkoorden.

11 augustus 2013: de leden van intal Leuven verzamelen 240 foto's op Marktrock van nog meer mensen die vragen aan onze politici dit vrijhandelsakkoord niet goed te keuren!

Onze online petitie wordt gelanceerd: op naar 3000 foto's tegen april 2014. Allen naar no-al-tlc.tumblr.com en zet je foto online!

1 augustus 2013: De ratificatie van het TLC met Europa wordt afgerond in het Colombiaanse parlement. Het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Colombia gaat 'tijdelijk' van kracht. Dit wil zeggen dat de handelsbarrières vanaf dit moment worden opgeheven. Het akkoord moet nog steeds officieel worden  goedgekeurd door de lidstaten van de Europese Unie, maar treedt dus wel al van kracht. Onze Europese democratie? Het akkoord zou in principe worden stopgezet als een van de lidstaten niet wordt goedgekeurd.

Van 4 tot 25 juli 2013 bezoekt een delegatie intallers Colombia in kader van de TLC campagne. Lees hun avonturen hier.

Op 28 juni 2013 voeren we samen met MOC Brussel, Oidhaco, 11.11.11, CNCD, ACV Brussel, ABVV Brussel, Commissie Justice et Paix en CBC actie voor het Brussels Parlement, waar we een brief overhandigen aan Françoise Dupuis, voorzitster van het Brussels parlement.

Op 30 mei 2013 ontmoeten we met Diego Martinez de CD&V fractie en sp.a fractievoorzitter Van Malderen in het Vlaamse Parlement. De mogelijkheid wordt bekeken voor een resolutie voor uitstel van stemming.

Op 24 april 2013 organiseert intal Antwerpen Latijns-Amerika een debat aan de Universiteit van Antwerpen over de gevolgen van het vrijhandelsakkoord. De spreker van Open VLD annuleert op de vooravond.

Op 19 april 2013 bespreekt de Vlaamse regering het vrijhandelsakkoord tussen EU - Colombia en Peru. intal lanceert nog een spoedpetitie gericht aan de Vlaamse ministers met de fractieleiders in copy. Op 24u halen we 371 handtekeningen op. De beslissing wordt uitgesteld.

1 maart 2013: Het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Peru gaat 'tijdelijk' van kracht. De handelsbarrières worden tussen beide landen vanaf 1 maart opgeheven. Het akkoord is nog niet "officieel" goedgekeurd, omdat het nog door de lidstaten van de Europese Unie moet worden goedgekeurd, maar treedt dus wel al van kracht. En dat is dus democratie? Als het akkoord in een van de lidstaten niet wordt goedgekeurd, zou het (kunnen) worden stopgezet.

In maart 2013 stemmen in Duitsland de sociaal-democraten tegen het vrijhandelsakkoord in de Bundestag. Het akkoord werd er goedgekeurd, maar kreeg een Neen van de hele oppositie! De stemming in de Bundesrat volgt, waar de sociaaldemocraten de meerderheid hebben. Spannend afwachten maar. Zou België hetzelfde voorbeeld volgen?

Op 23 en 24 februari 2013 nemen 70 mensen deel aan een 2-daagse vormingsweekend van intal en G3W over vrijhandel.

Op 21 februari 2013 bezoekt Martin Schulz, president van het Europees parlement, Colombia. intal ondertekent net als verschillende organisaties een open brief.

Op dinsdag 11 december 2012 vindt de stemming plaats in de plenaire zitting in Straatsburg. Ziehier het stemgedrag van de Belgische europarlementairen: de Groenen stemden resoluut tegen, de Vlaamse socialisten ook, de Franstalige socialisten onthoudden zich, de Liberalen en Christen-democraten stemden voor. We zetten voort! Op naar de Belgische parlementen.

Op 5 december 2012 organiseren we met andere organisaties een korte flashactie voor het Europees parlement.

Op 4 en 5 december 2012 trekken we met intal naar het Europees parlement om de 3300 kaartjes te overhandigen aan de Belgische Europarlementairen.

Op 27 november 2012 kreeg het vrijhandelsakkoord tussen Europa, Colombia en Peru groen licht in de Commissie van Internationale Handel van het Europees parlement. Ze negeren daarbij de vraag van 160 organisaties, waaronder intal, om dit niet te doen. Het Europees en Internationaal Vakverbond veroordelen dit nogmaals. 

Op 4 oktober 2012 verscheen in het 'Publicatieblad van de Europese Unie' een advies van het EESC (Europees Economisch en Sociaal Comité) over de handelsovereenkomst EU-Colombia/Peru.

Op zaterdag 22 september 2012 organiseert intal een TLC- debat tijdens ManiFiesta - Bekijk hier het fotoverslag en de video.

In september of oktober 2012 zal het akkoord voorliggen ter stemming in een plenaire zitting van het Europees parlement, alvorens het naar de parlementen van de lidstaten van de Europese Unie gaat ter ratificatie.

In juli of augustus 2012 wordt deze hoja de ruta gestemd in plenaire zitting. De stemming voor het akkoord kan niet plaatsvinden alvorens dit actieplan goedgekeurd is.

Tussenstand van de handtekeningen: 3315!!!! Objectief behaald!!

intal Leuven haalde op 12 augustus 2012 386 handtekeningen op tijdens Marktrock tegen het vrijhandelsakkoord tussen Europa, Colombia en Peru. 

In juli 2012 nam intal Antwerpen deel aan Sfinks met de campagne en haalden 38 handtekeningen op.

Op 30 juni 2012 haalden Mumtara en Hilde van intal Gent 108 handtekeningen op tijdens Feest in het Park in Brugge.

Op 27 juni 2012 bezoekt een delegatie van 5 Europarlementairen Colombia voor extra gegevens voor de stemming in het Europese parlement. De delegatie wordt geleid door de Nederlander Hans Van Baalen, zelf voorstander van het akoord.

Tussenstand van handtekeningen : 2400

Op 26 juni 2012 bevestigt het Europees vakverbond haar verwerping van de ondertekening van het vrijhandelsakkoord tussen Europa, Colombia en Peru. Lees hier haar brief naar de Europese parlementsleden.

Op 26 juni 2012 wordt het vrijhandelsakkoord officieel getekend door de Ministers van Handel van Colombia en Peru, Karel De Gucht als Europese Commissaris van Handel, en Jonas Bering Liisberg voor de Europese Raad. Deze officiële tekensessie is omdat het akkoord nu in alle talen van de EU vertaald is. Bekijk hier nog eens hun 'highlights'.

Op 13 juni 2012 wordt een resolutie gestemd in het Europees parlement om een actieplan op te stellen dat een bescherming moet garanderen van de arbeidsrechten, mensenrechten, en het milieu in het ratificatieproces van het vrijhandelsakkoord.

12 juni 2012: President Ollanta Humala brengt een bezoek aan Herman Van Rompuy in kader van het vrijhandelsakkoord. Gezien de zware conflicten met de mijnbouwcase Conga, geven we hem met intal een warm onthaal.

Op 12 juni 2012 herbevestigt de Colombiaanse vakbondscentrale CUT haar afwijzing van het vrijhandelsakkoord.

Op 2 juni 2012 neemt intal Leuven deel aan het Wereldfeest in Leuven met de campagne.

31 mei 2012: FOS verwijst naar de intal campagnevideo in hun artikel over het vrijhandelsakkoord.

Op 18 mei 2012 organiseert intal Brussel Latijns-Amerika een avond over Sociale strijd en het recht op gezondheid in Colombia in kader van de campagne, met gasten Carlos García, Evelio Loaiza en Mauricio Torres.

Op 15 mei 2012 gaat het vrijhandelsakkoord tussen Colombia en de VS van kracht.

Op 13 mei 2012 staat intal Antwerpen met de campagne op Mano Mundo.

mei 2012 : Sergent García zegt Neen tegen TLC, het vrijhandelsakkoord tussen Europa, Colombia en Peru.

Op 1 mei 2012 loopt intal Gent mee in de 1 meistoet in kader van de campagne.

Op 29 april 2012 organiseert intal Leuven een infonamiddag over de vrijhandelsakkoorden met Marc Maes (11.11.11), Mauricio Torres (PHM Colombia), Rafael Peels (HIVA) en Pol De Vos (ITG).

Op 27 april 2012 wordt de film 'Impunity' getoond in Aalst in kader van de campagne.

Op 14 april 2012 lanceert intal een campagnevideo in het Nederlands, Frans en in het Spaans. Verspreiden dus.

video TLC

Op 26 en 27 maart 2012 ontvangen intal Brussel Latijns-Amerika en intal Antwerpen syndicalist Carlos Olaya in kader van de campagne. Ze organiseren beiden een conferentie over vakbondswerk in Colombia. Bekijk hier een video-interview, ondertiteld in het Frans.

Op 16 maart 2012 beslist de Europese Raad dat ondanks de stemming door de lidstaten, het akkoord reeds "voorlopig geïmplementeerd" kan worden, mits enkele voorwaarden gegoten in een 'actieplan'. Lees hier hun persbericht.

Op 14 maart 2012: intal Gent co-organiseert een avond over gezondheidszorg in El Salvador met Margareta Posada en haalt meerdere postkaarten op voor de campagne.

Op 29 februari 2012 wordt ook een Colombiaanse en Peruaanse delegatie uitgenodigd in het Europees parlement voor een "experten" rondetafel en een hoorzitting over het vrijhandelsakkoord. Wij nemen ook deel.

Op 29 februari 2012 ontvangt intal Diego Martinez (CPDH) en Alfonso Castillo (MOVICE) in kader van de campagne. De groep intal Brussel Latijns-Amerika organiseert de conferentie 'Business en mensenrechten in Colombia'

Tussenstand van handtekeningen : 1420

Op 23 februari 2012 is er een onderhoud tussen De Gucht en de koepels van de Belgische ngo's 11.11.11 en CNCD over het Europees handelsbeleid. Wim De Ceukelaire van G3W kaartte de bedreiging aan die vrijhandelsakkoorden betekenen voor het recht op gezondheid in ontwikkelingslanden. Hij wist geen antwoord te geven op de gestelde vragen.

Op 22 februari 2012 herhalen het Internationaal Vakverbond (ITUC), Europees vakverbond (ETUC), Vakverbond van de Americas (TUCA) en de Raad van Globale Naties hun stem tegen het vrijhandelsakkoord omwille van de mensenrechtenschendingen, de zware druk op de natuurlijke rijkdommen en vakbondsrechten.

In januari wordt de internationale petitie gelanceerd to 'Stop the signing of the FTA EU-Colombia/Peru'. WIj ondersteunen deze petitie en raden iedereen aan ze ook te tekenen. intal maakt deel uit van dit platform.

In januari 2012 maakt Karel De Gucht het 10-jarenplan Handel en Ontwikkeling voor Europa bekend. Al gauw blijkt dat de maatregelen vooral gericht zijn op het openen van de markten van het Zuiden met het idee dat de EU kan meesurfen op de groei in de ontwikkelingslanden. 11.11.11 neemt het plan onder de loep.

Op 9 januari 2012 krijgen we n.a.v. de Stop the Killingsactie van 10 december officieel bericht van Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht dat het vrijhandelsakkoord tussen Europa, Colombia en Peru ' een gemengd akkoord' is en dus onderworpen zal worden bij alle parlementen van de Europese lidstaten. Een eerste overwinning voor de campagne! De brief vind je hier.

Op 29 januari 2012 organiseert intal samen met Arlac een dag over Colombia, met een atelier over het vrijhandelsakkoord.

Op 10 december 2011 staat de actie van het platform Stop the Killings in teken van het vrijhandelsakkoord. 200 mensen voeren actie voor het Europees Parlement tegen de ratificatie van dit akkoord, met de steun van Europarlementair Marc Tarabella en het bezoek van collega's uit de Filippijnen, Colombia en Guatemala.

Op 8 december 2011 toont ook intal Gent de documentaire 'Impunity' in kader van de campagne.

Op 29 november 2011 toont intal Leuven de documentaire 'Impunity' in kader van de campagne.

Op 24 oktober 2011 ontmoeten we Laura Rangel, van het Colombiaanse netwerk Recalca en Diogenes Garcia van de CUT, de grootste vakbondscentrale in Colombia. Beide organisaties zeggen neen aan het vrijhandelsakkoord. We namen een interview af.

Op 17 oktober 2011 ontmoeten we Jesús Emilio Tuberquia, vertegenwoordiger van de vredesgemeenschap van San José de Apartadó in Colombia. We nemen een interview met hen af. Ze zeggen neen tegen het vrijhandelsakkoord. We namen een interview af.

In september 2011 lanceren intal en G3W een publiekscampagne tegen het vrijhandelsakkoord tussen Europa, Colombia en Peru op vraag van volksorganisaties in deze landen en de partner van Geneeskunde voor de Derde Wereld, Movimiento para la Salud de los Pueblos. intal geeft het startschot van de campagne op ManiFiesta.

Het objectief van de campagne is 150 postkaartjes te kunnen overhandigen aan iedere Belgische Europarlementair vóór de stemming. We hebben dus minstens 3300 handtekeningen nodig.

Op 23 en 24 maart 2011 komen onderhandelaars samen in Brussel van de Europese Commissie, Peru en Colombia om de laatste hand te leggen aan het vrijhandelsakkoord.

Op 1 maart 2010 sluit de Europese Commissie een vrijhandelsakkoord af met Colombia en Peru.

In maart 2010 wordt het investeringsakkoord tussen België, Luxemburg en Colombia (BLEU) afgekeurd door de Vlaamse regering. Colombia wilde enkele basisprincipes waaronder 'redelijke arbeidsomstandigheden op het gebied van minimumloon, aantal arbeidsuren en veiligheid en gezondheid' uit de definitie van arbeidswetgeving in het akkoord geschrapt zien.

Op 1 en 2 december 2009 stemt het Europees vakverbond een resolutie over de EU onderhandelingen met Colombia en Peru.

In februari 2009 wordt een investeringsakkoord afgesloten tussen België, Luxemburg en Colombia. Beter bekend als het BLEU akkoord. Het moet in alle (deel)parlementen passeren voor ratificatie.

In november 2008 spreken het vakverbond van de Americas (TUCA) en het Europees vakverbond (ETUC) zich al uit tegen de bilaterale onderhandelingen tussen de Europese Commissie en Colombia en Peru omdat deze de regionale Andesintegratie tegengaat. Lees hun statement.

In september 2007 starten de regeringen van Colombia, Ecuador, Peru en Bolivia en de Europese Unie onderhandelingen om een “Associatie Overeenkomst” uit te werken, waarvan de bestanddelen politieke dialoog, samenwerking en handel zijn. Bolivia en Ecuador stappen al vlug uit de onderhandelingen omdat het werkelijke doel is tot een Vrijhandelsakkoord (Tratado de Libre Comercio, TLC) te komen, gebaseerd op NAFTA (North American Free Trade Agreement), dat is ingegaan in 1994 tussen de VS, Mexico en Canada.

Meer over de campagne:

Bekijk ook de campagnepagina 'Vrijhandel, vrij voor wie?' en de Facebookpagina 'Stop TLC EU-Colombia/Peru'

Teken de onlinepetitie en verspreid de campagnevideo via Facebook en andere kanalen!


 
BijlageSize
120109_SN21951_reply_to_V_Coteur_on_behalf_of_KDG.pdf153.2 KB
stemgedrag_Belgen_Europees_parlement_TLC.pdf30.14 KB