Chronologie van de campagne 'Israël koloniseert - Dexia financiert'

UPDATE 15 APRIL 2013


Dit artikel geeft geen achtergrond, noch analyses over de campagne. Wat dit artikel wel wil bereiken is dat iedereen een overzicht heeft van de belangrijkste resultaten van de campagne. Dit artikel zal dan ook regelmatig bijgewerkt worden. Ben je zelf actief met de campagne, aarzel dan niet om je resultaten door te geven. En nog een tip, je begint best beneden te lezen.


Lees ook het artikel met de inhoudelijke argumenten voor deze campagne.

Gelieve de resultaten van jouw initiatieven voor de campagne door te geven aan Mario. We publiceren ze dan in deze chronologie.

8 mei 2013: Algemene Vergadering Dexia

21 december 2012: Een viertal activisten van de campagne "Israël koloniseert - Dexia financiert" waren aanwezig op de Buitengewone Algemene Vergadering van Dexia. Voor de vergadering werd er een symbolische 'Tegen AV' georganiseerd. Tijdens de discussies op de echte AV brachten ook andere aandeelhouders de blijvende financiering van de Israëlische kolonies in de bezette Palestijnse gebieden onder de aandacht.

5 december 2012: Momenteel zijn er 85 organisaties, CADTM is nieuw, lid van het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert'. 44 gemeenten en de provincies Namen en Henegouwen stemden een motie.

25 oktober 2012: In New York verklaart speciaal rapporteur voor de situatie van de mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden sinds 1967 Richard Falk dat Dexia NV één van de bedrijven is die onrechtmatig profiteren van de bezetting van Palestina. In zijn aanbevelingen roept hij de civiele maatschappij op om bedrijven zoals Dexia NV o.a. te boycottern.

10 oktober 2012: Dexia NV laat aan de wereld weten dat Dhr. Karel De Boeck vanaf heden voorzitter is van het directiecomité van Dexia NV en Dexia Crédit Local. Hierdoor krijgt het een directe toegang tot Dexia Israël dat voor 65% door deze laatste gecontroleerd wordt.

31 juli 2012: De Association France Palestine Solidarité Nord-Pas de Calais Lille (AFPS) publiceert een persbericht over de financiering van de Israëlische kolonies in de bezette Palestijnse gebieden door Dexia Israël. In hun persbericht maken ze duidelijk dat de Franse Minister van Financien, Pierre Moscovici, net als zijn voorgangers en de hele directie van Dexia, het internationaal recht naast zich neer legt.

9 mei 2012: Voor de vierde keer op rij neemt het platform "Israël koloniseert - Dexia financiert" deel aan de Algemene Vergadering van Dexia. Voorzitter Dehaene verklaarde dat Dexia wel af wil van Dexia Israël maar dat de Israëlische Natoinale Bank hier een stokje voor stak. Dit past in het rijtje verklaringen dat we jaarlijks te horen krijgen maar waarbij de betrokkenheid van Dexia bij de financiering van de bezetting blijft voort duren.

2 april 2012: In het artikel "The Makings of a Center-Left Alliance For Israeli Settlement Boycotts?" op de website http://www.tikkun.org wordt de Dexia-campagne als voorbeeld gebruikt van een campagne die erin slaagde om een breed platform uit te bouwen rond een campagne die zich richt op de kolonisering van de bezettte Palestijnse gebieden.

11 januari 2012: De campagne tegen Dexia wordt gebruikt als voorbeeld van een goede BDS-campagne in het pas uitgegeven “Targeting Israeli Apartheid: a Boycott, Divestment and Sanctions Handbook”. Het Britse “Corporate Watch” meldt dat onze campagne ook toegepast kan worden op Britse banken als Barclays en HSBC. Het handboek is online raadpleegbaar.

9 januari 2012: Tijdens een zitting van de Bijzondere Commissie Dexia, belast met het onderzoeken van de omstandigheden die leiden tot de ontmanteling van de bank, worden de afgevaardigden van de vakbond gehoord. Luigi Franco (ABVV – BBTK) haalde tijdens deze commissie Dexia Israël aan als voorbeeld van een problematische investering. Dit liet hij ons persoonlijk weten.

december 2011: Het boek 'Hoe durven ze' van Peter Mertens is een ware hype. In het deel waarin Mertens de wantoestanden bij Dexia ontrafeld wordt er een verwijzing gemaakt naar de finanicering van de illegale kolonies door Dexia.

13 december 2011: Ook de Brusselse Minister-President, Charles Piqué, beantwoordt onze brief. Hij laat weten dat het Brusselse gewest slechts een kleine participatie heeft in de Dexia groep, maar dat ze de afstoting van Dexia Israël blijven steunen. 

5 december 2011: De Vlaamse Minister-President Kris Peeters beantwoordt onze eerdere brief. Hij laat weten dat de overheden als “kleine aandeelhouder” amper opvolgmogelijkheden heeft, maar dat ze de kwestie zullen aankaarten op de volgende Algemene Vergadering.

24 november 2011: BNP Parisbas sluit zijn filiaal in Israël als gevolg van de crisis in Griekenland volgens BNP Parisbas, onder druk van activisten volgens Israël. Doet Dexia even goed?

27 oktober 2011: Het platform richtte een brief aan Steven Vanackere (voor België), Kris Peeters (Vlaanderen), Charles Piqué (Brussel) en Rudy Demotte (Wallonië), die als vertegenwoordigers van de overheden nog steeds aandeelhouder van de Dexia Groep zijn. Aangezien Dexia Israël nog steeds onderdeel uitmaakt van deze groep, blijven de overheden betrokken partij.

14 oktober 2011: De reportage van Terzake zorgt voor een verhoogde interesse voor de activiteiten van Dexia in Israël. Het Radio 1-programma “Nieuwe Feiten” brengt een dag later een interview over de kwestie met Mario Franssen, woordvoerder van het platform “Israël koloniseert – Dexia financiert”.

13 oktober 2011: Naar aanleiding van een persbericht dat het platform verstuurde aan de pers over Dexia Israël en de opsplitsing van de Dexia Groep maakt Terzake een TV-reportage. In de marge van de opsplitsing komen we ook te weten dat Jean-Luc Dehaene al meer dan een jaar liegt over de financiering van Dexia Israël. In het artikel "Dexia Israël nog niet verkocht, maar wel in de 'bad bank' – en dus mét staatsgarantie! - Weer leugen van Jean-Luc Dehaene blootgelegd" wordt alles tot in detail uit de doeken gedaan.

10 oktober 2011: Na enkele woelige weken voor de Groep Dexia wordt beslist om de bank op de splitsen in 3 delen: De Belgische en Franse staat kopen elk een deel van de activiteiten en er wordt een 'Bad Bank' opgericht voor de risicovolle kreditieten. Voor deze laatste staat de Belgische overheid garant tot een bedrag van 54 miljard euro. Momenteel is nog onduidelijk in welke tak Dexia Israël terecht zal komen, maar het is wel duidelijk dat Belgische tak (waaronder alle Belgische kantoren en rekeningen vallen) niets meer te maken hebben met de Israëlische activiteiten. De actie van 15 oktober 2011 wordt daarom geannuleerd en uitgesteld.
 
14 september 2011: Het platform 'Israël koloniseert – Dexia financiert' stuurt de bewijzen van recente leningen aan een Israëlisch waterzuiveringsbedrijf in bezet gebied naar de bestuurders van Dexia. Deze kwamen reeds ter sprake in een interventie van actievoerders tijdens de AV op 11 mei.
 
13 september 2011: Express.be bericht over een nieuwe toenadering tussen Dexia Israël en Bank of Jerusalem. Op dezelfde dag publiceert het Israëlische The Marker een artikel over Dexia Israël. Naast Bank of Jerusalem wordt hier ook een andere partij in het spel: de Mizrahi Tefahot Bank. Deze zou geïnteresseerd zijn in een volledige overname van de activiteiten van Dexia Israël, in tegenstelling tot Bank of Jerusalem, dat een samensmelting van de banken verkiest. Meer hierover is hier te lezen.
 
1 september 2011: Dexia Israël wijst het overnamebod van Bank of Jerusalem af. Ondanks de eerdere verklaring van Jean-Luc Dehaene tijdens de AV op 11 mei blijft de verkoop van Dexia Israël ook na de zomer aanslepen.
 
25 augustus 2011: De campagne “Israël koloniseert – Dexia financiert” wordt genomineerd voor de Prijs Solidair 2011. Deze prijs wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die een opmerkelijke daad van solidariteit gesteld heeft.
 
19 juli 2011: Momenteel zijn er 83 organisaties, BDS-ULB is nieuw, lid van het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert'. 44 gemeenten (Bierbeek en Kapellen zijn nieuw) en de provincies Namen en Henegouwen stemden een motie.

18 juli 2011: In de Israëlische krant The Marker, de financiële krant van de Haaretz, verschijnt een lang artikel over de BDS-campagne tegen Israël. De Dexia-campagne komt ruim aan bod in het artikel met als titel: "מלחמה כלכלית: כך יביס חרם הצרכנים העולמי את ישראל".

12 juli 2011: De Dexia-campagne wordt vermeld in het artikel "De boycotbeweging tegen Israëlische Apartheid" van Sonja Zimmermann. Opvallend hoe steeds meer mensen over Apartheid spreken als ze het over Israël hebben.

24 juni 2011: In de Egyptsiche krant "Al-Ahram - weekly on-line" verschijnt het artikel "Fighting apartheid on land and sea". Eric Walberg gaat in op de wereldwijde initiatieven van Boycot Desinvestering en Sancties (BDS) waaronder ook de Dexia-campagne in de aanloop naar de Freedom Flotilla 2.

19 juni 2011: De 41 personeelsleden van Dexia Israël dienen een klacht in bij de Histadrut, een Israëlische vakbond. Dit doen ze omdat ze niet geconsulteerd werden bij de verkoop van de Israëlische tak, en omdat er geen garantie is dat ze hun jobs zullen behouden na de verkoop.

7 juni 2011: Dexia stuurt een antwoord aan de gemeente Kapellen naar aanleiding van de motie die Kapellen stemde op 26 april. Dexia herhaalt wat het al zei tijdens de Algemene Vergadering van 11 mei met dat verschil dat Dexia niet meer spreekt van een verkoop voor de zomer maar wel over 'de komende maanden'.

30 mei 2011: De 'Bank of Jerusalem' brengt een bod van 515 miljoen Israëlische shekels (103 miljoen euro) uit op Dexia Israël. Dit bod ligt een stuk onder de waarde van het belang dat Dexia heeft in z'n Israëlische tak, dat op 120 miljoen euro geschat wordt. Er wordt ook gesuggereerd dat dit bedrag voor 25% in aandelen zou uitgekeerd worden, waardoor Dexia nog steeds verbonden zou zijn met de financiering van Israëlische kolonies. (De Morgen, Reuters, Globes, Express.be)

14 mei 2011: Ondanks het 'toevallig' sluiten van het agentschap in Sint-Joost-Ten-Node, zegden een tiental actievoerder op vraag van intal hun rekening op in Dexia Etterbeek. Enkele nieuwssites pikten de actie op (Brusselnieuws.be, Financesjournal.com)

11 mei 2011: Tijdens de Algemene Vergadering van Dexia stellen 32 aandeelhouders kritische vragen aan de Raad van Bestuur van Dexia. Ruim een uur en 20 minuten later dient Jean-Luc Dehaene hen van antwoord: Dexia Israël wordt waarschijnlijk verkocht voor de zomer, onder druk van de aandeelhouders, en dus van de campagne. Ook suggereert hij dat de Dexia Foundation mogelijk schenkingen zou doen aan Palestijnse NGO's. Het volledige verslag, met foto's, de gestelde vragen en links naar berichten uit de pers, is hier te vinden.

10 mei 2011: Intal neemt een interview af van Inna Michaeli, een Israëlische activiste en medewerkster bij 'Who Profits From The Occupation”. Zij zal ook de Algemene Vergadering van Dexia bijwonen en enkele kritische vragen stellen.

10 mei 2011: Le Soir publiceert een artikel over de redenering die Prof. Eric David opgebouwd heeft, waardoor Dexia zou kunnen beschuldigd worden van witwaspraktijken en oorlogsmisdaden. Hij zal dezelfde redenering ook voorstellen tijdens de Algemene Vergadering op 11 mei.

8 mei 2011: De gemeente Bierbeek stemt als 43e gemeente een motie die aan Dexia vraagt om de investeringen in Israëlische kolonies stop te zetten.

7 mei 2011: De Tijd speelt kort op de bal en anticipeert op de actie tijdens de Algemene Vergadering op 11 mei.

4 mei 2011: Als antwoord op een vraag van Dirk Van der Maelen laat Vice-premier en minister van Financien Didier Reynders uitschijnen dat hij binnen de raad van bestuur van Dexia al langer een verkoop van Dexia Israël verdedigt. Lees hier de vraag van Dirk Van der Maelen, en het antwoord van Didier Reynders.

2 mei 2011: In het Brussels parlement wordt Dexia op de agenda geplaatst. Volksvertegenwoordigers Elke Van den Brandt (Groen!) en Fouad Ahidar (sp.a) interpelleren Minister Vanraes (Open Vld) over de leningen van Dexia Israël aan kolonies en of hij een vertegenwoordiger zal sturen naar de Algemene Vergadering op 11 mei. Vanraes laat weten dat hij van plan is om z'n kabinetschef kritische vragen te laten stellen, en dat hij voorstander is van het afstoten van de Israëlische tak.

29 april 2011: Financité, een beweging die zich inzet voor solidair en ethisch verantwoord beleggen, wijdt haar maandelijkse nieuwsbrief aan de campagne.

26 april 2011: De gemeente Kapellen is de 44-ste gemeente die een motie stemt gericht aan de Dexia top.

26 april 2011: In het Vlaamse Parlement wordt de druk op Dexia opgevoerd. Op de zitting van de Commissie voor Buitenlands Beleid, Europeese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking wordt Minister-President Kris Peeters (CD&V) bevraagd door parlementsleden Jan Roegiers (sp.a) en Mattias Diependaele (N-VA) over de activiteiten van Dexia in Israël. Peeters kan geen nieuwe informatie leveren over de situatie en meldt dat een vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering naar de Algemene Vergadering op 11 mei zal worden gestuurd.

26 april 2011: In navolging van de provincie Namen heeft ook de provincie Henegouwen, op vraag van Serge Hustache (PS), een motie gestemd die Dexia vraagt om alle activiteiten te staken die in strijd zijn met het internationaal recht en de VN-resoluties. Deze motie werd unaniem goedgekeurd door zowel PS, ECOLO, MR en CDH. Deze motie brengt het totaal op 42 gemeentes en 2 provincies die zich voor de eis van het platform uitspreken.

11 april 2011: Na de bekendmaking van de intentie tot verkoop van Dexia Israël, duiken er steeds meer details op. Zo raakt bekend dat Dexia het minimumbod op 600 miljoen shekels (120 miljoen euro) heeft gelegd, wat overeenkomt met de waarde van het aandeel dat het momenteel bezit.

7 april 2011: De website Wansquare.com maakt bekend dat Dexia de opdracht gegeven heeft aan de zakenbank Rothschild & Cie om een koper te vinden voor hun aandeel in Dexia Israël. Er hebben de laatste weken meerdere geïnteresseerde partijen geboden op het Israëlische filiaal, dat op een waarde van 180 miljoen euro geschat wordt. Het bericht wordt ook overgenomen door verschillende kranten, en er wordt veelvuldig verwezen naar de campagne en naar de activiteit van Dexia Israël in de Israëlische kolonies. (Finanznachrichten, Le Soir, De Morgen, L'Echo)

De campagne 'Israël koloniseert - Dexia financiert' verwelkomt de intentie van de Dexia-groep om zijn filiaal in Israël te verkopen en voelt zich gesterkt in de overtuiging dat men, met een sterke organisatie, volgehouden inzet, doorzettingsvermogen en gerichte acties, verandering kan afdwingen. Desondanks wordt er verdergegaan met de campagne en de actie tijdens de Algemene Vergadering op 11 mei. Klik hier voor het volledige persbericht.

5 april 2011: De campagne vindt steeds meer en meer steun. De laatste maanden stemden de gemeentes Affligem, Leuven en Blankenberge een motie. Momenteel tekenden 82 organisaties het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert'. 42 gemeenten en de provincie Namen stemden een motie.

10 maart 2011 : Triodos bank schrapt Dexia uit de lijst van aandelen met duurzaam ethische investeringen. Triodos neemt enkel aandelen op in zijn lijst die ethisch verantwoord zijn. Dit is de eerste keer dat Dexia wordt uigesloten van een ethisch fonds. Ondanks herhaaldelijk aandringen van Triodos bij Dexia tot verantwoording blijft Dexia financieel investeren en daarmee de illegale bezetting van Jeruzalem ondersteunen. (AIC (Eng), Triodos (Eng) en L'Echo (Fr), campagne-blog Dexia). In opvolging van de beslissing van Triodos verscheen er een artikel op dewereldmorgen.be onder de titel "Het bedrieglijke ethisch discours van Dexia".

7 maart 2011 : Veto geeft uitleg over de motie tegen Dexia die de stad Leuven een week eerder goedkeurde. Ze licht de standpunten toe van de verschillende partijen in de gemeenteraad.

4 maart 2011 : Internationaal groeit de BDS campagne, ook Dexia krijgt herhaaldelijk internationale kritiek omwille van zijn illegale financiering in de bezette gebieden. De Israëlische overheid wil het protest van zijn eigen inwoners tegen de bezetting wettelijk regelen via de 'Boycott Prohibition Bill'. Bekijk de video ! (campagne-blog Dexia)

3 maart 2011: De gemeenteraad van Blankenberge heeft een motie goedgekeurd tegen alle leningen die de Dexia Groep toekent voor de uitbouw van nederzettingen in bezette gebieden van Palestina. (Het Nieuwsblad, campagne-blog Dexia)

1 maart 2011 : De Leuvense gemeenteraad keurt de motie goed waarin het als aandeelhouder van Dexia betreurt dat deze bank de bouw van illegale nederzettingen in de bezette gebieden van Palestina financiert. Burgemeester Tobback stelt dat deze financiering strijdig is met de beslissingen van de Veiligheidsraad van de resoluties van de Verenigde Naties en bijgevolg strijdig met het internationaal recht. (De Morgen, Het Laatste Nieuws, campagne-blog Dexia)

15 februari 2011: De campagne vindt steeds meer steun. De gemeente Watermaal-Bosvoorde stemde een motie. Momenteel steunen 79 organisaties het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert'. 39 gemeenten en de provincie Namen stemden een motie.

15 februari 2011: In De Tijd duiken er opnieuw geruchten op over een overname van Dexia Israël. Dit keer worden de YesBank en de IndusInd Bank uit India met naam genoemd. Benieuwd naar wat de Inidische Palesina-activisten daarover denken. We houden jullie op de hoogte.

8 februari 2011: De campagne van Dexia wordt gebruikt als voorbeeld voor Senegalese activisten tijdens een samenkomst van het Wereld Sociaal Forum in Dakar.

4 februari 2011: De financiering van Dexia aan Israel vinden we terug in een overzicht van ongestrafte misdaden waar Israel verantwoordelijk voor is.

2 januari 2011: Peterschap Palestijnse Kinderen, een organisatie die drie projecten steunt om het Palestijnse volk te ondersteunen, verwijt België geen rekening te houden met de VN-resoluties. Ze roept op tot solidariteit en steun aan de Dexia-campagne. Ook jij kan een steentje bijdragen.

13 januari 2011: Tijdens de commissievergadering voor financiën, begroting, openbaar ambt, externe betrekkingen en algemene zaken in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, werd gevraagd naar een reactie van de minsiter op de veroordeling van Dexia door het 'Russell Tribunal'. De vraag werd gesteld door Elke Van den Brandt, Brussels parlementslid voor Groen!.

De Morgen bericht over deze tussenkomst van Elke Van den Brandt om de financiering stop te zetten. De vertegenwoordiger van het Brussels Gewest beloofde om verduidelijking te vragen in de Algemene Vergadering van Dexia 11 mei. Of dat werkelijk zo zal zijn, kan je zelf vaststellen. Neem zelf deel aan de Algemene Vergadering! Lees hier ook de berichtgeving op 7sur7.be, politics.be.

12 januari 2011: Er verschijnt een artikel in de Israelische pers over een Indiase bank die Dexia Israel zou overnemen.

6 januari 2011: David Cronin heeft een boek geschreven over de samenwerking tussen Europa en Israël. Daarbij vermeld hij ook de samenwerking met bedrijven als Dexia.

29 december 2010: Turkse activisten protesteren op de 2-de verjaardag van de aanval op Gaza in december 2008. Ze richten hun pijlen ook op de Denizbank. Deze bank wordt volledig gecontroleerd door de Dexia-groep. Turkijë is dé groeimarkt voor de toekomst van Dexia. Benieuwd of de Turkse klanten van de Denizbank de banden tussen de Denizbank en de bezetting van Palestina kunnen appreciëren.

19 december 2010: Dexia heeft ambities voor de Denizbank in Turkijë. Hakan Ates, topman van de Denizbank, wordt opgenomen in de Raad van Bestuur van Dexia.

14 december 2010: Een eerste discussie vindt plaats in de gemeente Blankenberge over een motie tegen de financiering door Dexia van de Israëlische kolonies op Palestijns grondgebied. We houden je op de hoogte zodra er meer nieuws is. Lees ook de berichtgeving in Het Nieuwsblad.

10 december 2010: De resultaten van de Tribunal Russel in London over de deelname van multinationals aan de bezetting van Palestina wordt in verschillende media vermeld.

December 2010 : Eva Brems (Groen) getuigt in de nieuwsbrief van Groen Leuven over het Russels Tribunal op Palestine. De Leuvense afdeling van Groen sluit zich aan bij het burgerinitiatief van Intal-Leuven om de stad Leuven te vragen een motie te onderschrijven tegen de financiering door Dexia van de illegale kolonies in de bezette Palestijnse gebieden.

8 december 2010: Er is onduidelijkheid in het Vlaams parlement over de financiëring van Dexia in Israël. Op de vraag, gericht aan Minister-president van Vlaanderen, Kris Peeters, of hij de financiëring wil stopzetten, houdt Peeters vol dat dexia de nederzettingen niet meer steunt sinds 2008, hoewel er bewijzen zijn van leningen aan de nederzettingen na 2008.

8 december 2010: Tijdens de conferentie 'Jeruzalem: Bezette Stad' lanceert intal-Leuven een burgerinitiatief om een Dexia-motie op de Leuvense gemeenteraad te brengen. Er zijn 900 handtekeningen nodig. Ben je van Leuven en wil je een handje toesteken? Download hier de petitielijst.

1 december 2010: Ecolo-senator Jacky Morael confronteert Minister van Financien Reynders (vertegenwoordigd door Staatssecretaris Clerfayt) met de conclusies van het RToP. Ook Clerfayt geraakt niet verder dan het aflezen van het standpunt van Dexia. (zie 24 november 2010) Cynisch reageert Morael dat de regering tenminste gebruik maakt van Wikipedia waar deze informatie beschikbaar is. Zijn opmerking haalt de pers en diverse blogs. Opnieuw probeert menverwarring te spuien over de bewijzen voor de banden tussen Dexia en de illegale kolonies. (De Morgen, VT4, Satiricon)

30 november 2010: Tijdens de RToP werd ook de verantwoordelijkheid van de Belgische politici aan de kaak gesteld. Piet Wittevrongel, van de éénmanspartij Dwars in Blankenberghe, roept het gemeentebestuur op om de samenwerking met Dexia stop te zetten.

24 november 2010: Sp.a-er Jan Roegiers stelt een vraag in het Vlaams Parlement over de uitspraak van het RToP met betrekking tot Dexia. Minister-President Kris Peeters slaagt er enkel in om het antwoord van Dexia af te lezen. De twijfel die er gezaaid wordt over de bewijzen, werd op 22 november al van de kaart geveegd door de uitspraak van de jury van het Russell Tribunal on Palestine.

20-22 november 2010: Tijdens de tweede sessie van het Russell Tribunal on Palestine in Londen neemt het Tribunaal bedrijven onder de loep die ervan verdacht worden om medeplichtig te zijn aan de mensenrechtenschendigen van Israël. De bewijzen voor de banden tussen Dexia en de illegale kolonies worden gepresenteerd, samen met de bewijzen voor nog 11 andere bedrijven. De jury beschuldigt Dexia, Group4Security (G4S), Elbit Systems, Caterpillar, Cement Roadstone Holdings, Veolia Transport en Carmel Agrexco van medeplichtigheid. Bekijk hier de presentatie van de bewijzen voor Dexia.

Het Tribunaal wordt vanuit België van dichtbij opgevolgd. Zo waren Jacques Michiels, Koen Vanbranbandt (AC - ABVV), Christian Vancoppenolle (Internationaal Departement - ABVV), Eva Brems (volksvertegenwoordiger - Groen!), Juliette Boulet (volksvertegenwoordiger - ECOLO) en Daniel Fontaine (RTBF) aanwezig. De RTBF maakte een lange radio-reportage over het Tribunaal.

De conclusies van het RToP werden overgenomen door diverse kranten (De Morgen, Tageblatt online - Luxemburg, Metro, Dewereldmorgen.be, Le Soir, La Libre, solidair.be, ...) en De Morgen slaagt er zelfs in om met de nodige ironie over het RToP te berichten.

9 november 2010: De gemeenteraad in Affligem keurt op aanraden van de raad voor ontwikkelingssamenwerking een motie goed tegen de de illegale financiering van Dexia in Palestina. (Het Nieuwsblad)

4 november 2010: In oktober maakte Dexia zijn toekomstplannen bekend. De groeimarkt die Dexia er tegen 2014 opnieuw bovenop moet helpen is Turkije. De Deniz-bank, die voor 99.8% gecontroleerd wordt door Dexia, moet tegen dan instaan voor 27 % van de winst. Enkele Turkse activisten die de financiering van de kolonies door Dexia volgen, schreven er een persbericht over dat werd overgenomen op de website van de Turkse gemeenschap in Europa.

27 oktober 2010: 15 klanten zeggen samen hun Dexia-rekening op in het Dexia-kantoor op het Rogierplein waar de hoofdzetel van de Dexia-groep gevestigd is. Een 30-tal andere klanten doen hetzelfde in hun eigen kantoor. Uit vrees voor te veel negatieve berichtgeving is ook Mevr. Delvou, woordvoerdster van Dexia, naar het filiaal afgezakt om de pers te woord te staan. De pers bericht ruim over de actie. (RTBF, Trends.be, De Morgen, Het Laatste Nieuws, Dewereldmorgen.be, Solidair, ... )

Het filiaal was goed voorbereid op de komst van hun klanten want er was extra personeel voorzien om de nodige adminstratie af te handelen. Alle klanten die hun rekening afsloten kregen een update van het Dexia-standpunt toegestopt. Het standpunt toont duidelijk aan dat Dexia vasthoudt aan zijn Israëlisch filiaal dat gewoon verder gaat met het leveren van de nodige financiële diensten aan de illegale kolonies. Opvallend is ook dat Dexia nog steeds niet spreekt over het krediet van 8.000.000 euro dat het aan Jeruzalem toekende. Bezetting? VN-resoluties?

9 oktober 2010 : Mario Fransen getuigt over de Dexia-campagne bij het Belgisch steuncomitee van het Russel Tribunal dat de 'London session' voorbereidt op 20,21 en 22 november 2010. De Dexia campagne zal in London als een van de 'cases' aan bod komen. Solidair interviewde RToP-coördinator Pierre Galand over het belang van het Tribunaal.

23 september 2010 : Een Dexia-kantoor in Charleroi pakt uit met een opmerkelijke reclame : "Construisez sur des terres VOLEES en PALESTINE ! Dexia financera votre project ! Bekijk de video...

22 september 2010 : De facebook-groep:’ Ik sluit mijn rekening bij Dexia! ' roept op tot deelname aan de actie om Dexia klanten in groep hun rekening op te zeggen.

23 augustus 2010 : In Kortessen werd aan het schepencollege gevraagd om een motie goed te keuren waarin zij Dexia vragen om de banden met Israël te verbreken en dit omwille van de bezetting van Palestina.
De oppositie betreurt dat deze motie niet ter stemming werd voorgelegd (7 september 2010) en pleit dit wel te doen op een volgende gemeenteraad. (indienen - stemming)

12 augustus 2010: De campagne vindt steeds meer steun. De laatste maanden stemden de gemeentes Saint-Gilles, Anderlues en Landen een motie, VZW Dialoog en OWW Kessel-Lo ondertekenden het platform. Momenteel tekenen 78 organisaties het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert'. 38 gemeenten en de provincie Namen stemden een motie.

1-4 juli 2010: Tijdens het Europees Sociaal Forum in Istanbul worden er nieuwe contacten gelegd om de campagne verder uit te breiden. Er is interesse uit Denemarken, Italië en dé Dexia-groeimarkt bij uitstek Turkijë waar het Turkse Deniz-bank voor 99,8% gecontroleerd wordt door de Dexia-groep.

29 juni 2010 : Tijdens de "Midi de la Province" werd de illegale financiering van Dexia en de actiemogelijkheden uitgebreid uit de doeken gedaan door provinciaal gedeputeerde van Henegouwen Serge Hustache, burgemeester van Vironval Bruno Buchet, en Mario Fransen van Intal.

22 juni 2010: In een open brief aan Jean-Luc Dehaene weerleggen de organisaties van het platform de argumenten van Dexia en tonen aan dat Dexia Israël nog steeds een doorgeefluik is voor de financiering van kolonies en dus nog steeds bij de uitbouw ervan betrokken is.

14 juni 2010: De gemeente Anderlues keurt een motie goed tegen de financiering door Dexia van de Israëlische kolonies op Palestijns grondgebied. De website 'Pourlapalestine.be' neemt het nieuws over.

12 juni 2010: In een opiniestuk van Stuart Reigeluth over de Boycot van Israël wordt de Dexia-campange aangehaald omdat de campagne de verdienste heeft om de nodige bewijzen voor de medeplichtigheid van Dexia aan de kolonisering kenbaar te maken.

10 juni 2010: Het platform Charleroi-Palestine organiseert een actie voor het stadhuis van Charleroi om de medeplichtigheid van de gemeente, België en Europa aan de kolonisering van Palestia aan te klaren. Aan de burgemeester wordt gevraagd om een motie over Dexia te stemmen. (Dewereldmorgen.be)

6 juni 2010: In nummer 151 van De Koevoet, een ecologisch magazine, wordt er aandacht besteed aan de campagne in een artikel met als titel 'Bij welke bank is uw geld nog in veilige handen?'.

2 juni 2010: In De Tijd beweert Dexia dat het vorig jaar geen nieuwe leningen toegekend te hebben aan Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.

1 juni 2010: Dhr. Jan Roegiers en Dhr. Matthias Diependaele vragen om uitleg bij Minister-President Kris Peeters over de toetreding van Israël tot de OESO en de financiering van de Israëlische kolonies door Dexia.

28 mei 2010: Het Israëlische 'Who Profits' en de campagne 'Israël koloniseert - Dexia financiert' bewijzen dat Dexia Israël toch nieuwe leningen toekende aan Israëlische kolonies in de bezette Palestijnse gebieden sinds juni 2008. De Tijd neemt de nieuwe bewijzen over.

27 mei 2010: De gemeente Saint-Gilles keurt een motie goed tegen de financiering door Dexia van de Israëlische kolonies op Palestijns grondgebied.

27 mei 2010: In een interview benadrukt Angela Godfrey-Goldstein, beleidsmedewerker bij het Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD), het menselijk drama dat achter elke afbraak van huizen schuilgaat.

25 mei 2010: De gemeente Landen keurt een motie (1-2) goed tegen de financiering door Dexia van de Israëlische kolonies op Palestijns grondgebied. Het Nieuwsblad berichtte erover.

12 mei 2010: Op 12 mei 2010 krijgt de Algemene Vergadering van de Dexia-groep een 25-tal aandeelhouders over de vloer die de financiering door Dexia van de kolonies in de bezette gebieden aanklagen. Tegelijkertijd stappen een 250-tal mensen van het centrum op naar het hoofdkantoor van Dexia Bank België in de Pachecolaan waar de Algemene Vergadering door gaat. Je kan de AV integraal bekijken via deze link.

De pers bericht uitgebreid over deze actie.
Nederlandstalige pers: De Morgen, De Tijd, Dewereldmorgen.be (1-2-3-4), Radio1 (1-2), MO*, StampMedia, Het Laatste Nieuws
Franstalige pers: Le Soir (1-2), La nouvelle gazette, Pourlapaletine.be, La Libre Belgique, L'avenir, Canalc
Engelstalige pers: IPS, blog 'In the Middle of the East'

10 mei 2010: Zet Dexia Israël Dehaene voor schut? Het Israëlische 'Who Profits' bracht nieuwe gegevens aan het licht die bewijzen dat Dexia Israël nog steeds kredieten toekent aan illegale kolonies op de Westelijke Jordaanoever.

10 mei 2010: De Israëlische mensenrechtenactivisten Esti Micenmacher van 'Who Profits?' en Angela Goldstein van het 'Israeli Committee Against House Demolitions' zijn in België voor lezingen. Op woensdag 12 mei nemen ze deel aan acties tegen de financiering van de Israëlische nederzettingen door Dexia. Le Soir, MO* en Dewereldmorgen.be nemen de gelegenheid te baat om hen te interviewen.

4 mei 2010: Intal interviewt Merav Amir, onderzoekscoördinator bij 'Who Profits from the Occupation?', een Israëlische organisatie die de bezetting bestrijdt door door het bekendmaken van namen van bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij de bezetting.

4 mei 2010: Kifkif, Vrouwen in 't Zwart Leuven, de UPJB, Jong Groen! en het plate-forme Charleroi-Palestine sluiten zich aan bij het platform. 75 organisaties tekenden het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' al. 35 gemeenten en de provincie Namen stemden een motie.

29 april 2010: De gemeente Elsene stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken. Dit zorgt voor verdeeldheid binnen de PS-MR meerderheid.

29 april 2010: Elke Van den Brandt van de Groen!/Ecolo-fractie in het Brussels Parlement interpelleert minister Jean-Luc Vanraes van Financien over de verantwoordelijkheid van het Brussels Gewest als aandeelhouder van Dexia. (voorlopig verslag)

26 april 2010: Mario Franssen, woordvoerder van de campagne “Israël koloniseert, Dexia financiert”, wordt geïnterviewd door Solidair over de nieuwe actie op 12 mei 2010.

22 april 2010: Het satirische 'Pan' vraagt zich af of Jean-Luc Dehaene, voorzitter van Dexia, de loodgieter is van de Mossad.

19 april 2010: De gemeente Viroinval verhoogt de druk op Dexia en vraagt om de illegale financiering stop te zetten in Jeruzalem.

18 april 2010: De lokale groep PJPO Nivelles (Paix Juste au Proche Orient) ondersteunt de Dexia campagne en stuurt een interpellatie naar de gemeente Nijvel met de vraag om iemand af te vaardigen op de Algemene Vergadering van Dexia op 12 mei 2010.

12 april 2010: De nieuwe affiche tegen de financiering van de bezetting door Dexia wordt gelanceerd. Op de affiche, een Palestijnse familie van Oost-Jeruzalem waarvan het huis vorig jaar werd vernietigd.

12 april 2010: Na meer dan één jaar campagne tegen de steun van de Belgische overheid aan de politiek van Dexia in Israël stuurden 1100 mensen een reactie naar onze politieke leiders.

7 april 2010: Intal lanceert een korte documentaire over de groei van de Israëlische kolonies en de betrokkenheid van Dexia. De video-docu krijgt internationale weerklank. Het plate-forme Charleroi-Palestine illustreerde de video met een interessant artikel. Ook Palestine Monitor nam de video over.
Naar aanleiding van de documentaire schrijft IPS een artikel over de Dexia-campagne (EngelsFransNederlands). Dit bericht wordt op tal van websites overgenomen.

31 maart 2010: Dirk Van der Maelen (spa) vraagt aan de vice-eerste minister en minister van Financiën Didier Reynders uitleg over de leningen toegestaan aan Dexia Israël in Jeruzalem.

31 maart 2010: De gemeenteraad van Linkebeek keurt een motie goed tegen de financiering door Dexia van de Israëlische kolonies op Palestijns grondgebied. Het Nieuwsblad neemt het nieuws over.

30 maart 2010: De stad Leuven vindt dat investeren in Dexia een risico-belegging is. Om dit kracht bij te zetten en het debat te starten, beslist de gemeenteraad om (risico)-aandelen van AB InBev te kopen.

13 maart 2010: Het anti-oorlogsplatform organiseert tijdens de vredesconferentie een workshop 'Beleg in oorlog, defensie industrie en oorlogsvoering zijn klant bij de bank'. De campagne wordt er uitgebreid voorgesteld en besproken.

10 maart 2010: De SP.a sluit zich aan bij het platform. Ondertussen steunen 70 organisaties (solidariteitsgroepen, vakbondsafdelingen, gemeentes, partijen, ngo's...) het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' al. 33 gemeenten en de provincie Namen stemden een motie. Wil je met jouw organisatie ook bij het platform aansluiten? Aarzel dan niet, download de platformtekst hier en stuur hem ondertekend terug. (Campagne secretariaat Dexia: intal, Haachtstesteenweg 53, 1210 Brussel of per fax op 02/209.23.51)

10 maart 2010: De Arabische TV-zender Al Hiwar TV zet een interview van 25 minuten met Mario Franssen on-line.

10 februari 2010: De Dexia-campagne blijft ook de Dexia-klanten beroeren. Eén van de klanten richtte deze mail aan Dhr. Decraene, voorzitter van Dexia Bank België. Hierin legt hij uit waarom hij stap voor stap zijn geld bij Dexia weg haalt. Wil jij ook je geld weghalen bij Dexia om zo te protesteren tegen de banden tussen Dexia en de illegale kolonisering? Neem dan contact op met het campagne-secretariaat.

22 februari 2010: Dhr. Tiberghien (Ecolo) interpelleert Minister-President Demotte in het Waals Parlement over de rol die de Waalse Regering wil spelen als aandeelhouder van Dexia.

Februari 2010: Uitpers, het Webzine voor Internationale Politiek, publiceert een artikel over de Dexia-campagne. Naast een laatste stand van zaken is het ook een oproep om mee de campagne verder uit te bouwen tot Dexia alle banden met de bezetting heeft verbroken.

27 januari 2010: Naar aanleiding van Gedichtendag schrijft Didi Deparis het gedicht 'A Horse With No Name'. Dexia en de Israëlische kolonies duiken erin op.

15 januari 2010: De gemeente Viroinval stapt niet mee in de kapitaalsverhoging van de Gemeentelijke Holding die 14,7 % van de Dexia-aandelen controleert. Burgemeester Bruno Buchet grijpt de kapitaalsverhoging aan om de banden tussen Dexia en de Israëlische bezetting aan te klagen.

13 janauri 2010 : Aljazeera Magazine meldt dat de Dexia-campagne een kleine overwinning boekt : Dexia belooft geen leningen meer toe te kennen aan de illegale kolonies in de bezetten gebieden. De kolonisten zelf reageren furieus en eisen dat de Israëlische regering de licencie van Dexia intrekt.

13 januari 2010: Dhr. Wesphael (Ecolo) interpelleert minister Marcourt in het Waals Parlement over de financiering van de illegale Israëlische kolonies door Dexia.

7 januari 2010: Financité kondigt de weigering aan van Dexia-leningen aan enkele kolonies en benadrukt dat de Dexia campagne voort ijvert voor het stopzetten van financiering van Jeruzalem door Dexia.

Januari 2010: De commotie rond de brief van Dexia Israël aan de Israëlische kolonies blijft aanhouden. Vele blogs schrijven er over. RTLinfo, Le Soir, De Morgen (krant van 5/01/'10) en zelfs Norman Finkelstein en een Spaanse website nemen het nieuws over. Het platform publiceert een persbericht om de puntjes op de i te zetten.

30 december 2009: Volgens verschillende Israëlische kranten en websites zou de bank Dexia de stopzetting van haar leningen aan Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever hebben aangekondigd. Niets nieuws, want de voorzitter van de Raad van Bestuur van de nv Dexia, Jean-Luc Dehaene, had dit al gedaan tijdens de Algemene Vergadering van 13 mei 2009. Wat nieuw is, is de officiële aankondiging van de Dexia-groep aan de Israëlische publieke opinie. “Belgian bank won't lend to settlements” titelt de Engelse editie van de Jerusalem Post. “Een Belgische bank leent niet meer aan de kolonies.” Een stap in de goede richting, maar onvoldoende.

2 december 2009: Sarah Turine (vice-voorzitter Ecolo) interpelleert de minister van Economie Cerexhe in het Brussels Parlement over een economische missie naar Israël. Ook het voorbeeld van de financiering door Dexia van de illegale kolonies wordt aangehaald.

24 november 2009: Pierre Lempereur en Bruno Frère, 2 intal-vrijwilligers, hebben in Bethlehem twee video-reportages gemaakt. De eerste reportage gaat in op het aandeel van de Belgische en Franse regering in het kapitaal van Dexia en de financiering van de illegale kolonies.

24 november 2009: Onder druk van Europa overweegt Dexia om af te slanken. Het platform 'Israël koloniseert – Dexia financiert' is verwonderd dat er geen sprake is van het afstoten van Dexia-Israël.

23 november 2009: De missie “Coalition Against Agrexco”ontmoet Omar Barghouti, voorzitter van BNC (Palestinian National BDS Committee) delegatie in Ramallah. Ze hebben ook een afspraak met 'Who Profits' waarbij ook de Dexia-campagne aan bod komt. (Eng)

12 november 2009: Een bilan van één jaar campagne wordt opgemaakt.

12 november 2009: De campagne 'Israël koloniseert - Dexia financiert' betreurt zijn eerste verjaardag. 120 klanten geven Dexia een financieel gebaar en klagen de financiering van Israëlische kolonies aan.

30 oktober 2009: Ondanks het feit dat Dexia-Israël kredieten toekent aan de kolonies in de bezette Palestijnse gebieden beschouwt 'Novethic', een dochteronderneming van Caisse des Depôts, Dexia als een organisatie die maatschappelijk verantwoorde fondsen verstrekt en kent hen ook dit label toe. De Caisse des Depôts controleert 17,6% van de aandelen van Dexia. (Fr)

29 oktober 2009: 69 organisaties tekenden het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' al. 33 gemeenten en de provincie Namen stemden een motie.

27 oktober 2009: Naar aanleiding van onze acties van 3 oktober nodigt Dhr. Decraene, voorzitter van Dexia Bank België, ons uit voor een gesprek. Bruno Buchet (Burgemeester van Viroinval), Jan Dreezen (Coördinator van COBI), Nadia Farkh (Coördinator van het ABP) en Mario Franssen (woordvoerder van de campagne) vormen de delegatie van het platform. De beide partijen wisselden hun standpunten uit. Dhr. Decraene bevestigde dat de campagne wel degelijk zijn effect heeft. Zo maakte hij duidelijk dat de campagne meermaals tot op de agenda van het Directiecomité van de Dexia Groep was geraakt, een signaal dat onze inspanningen op zijn minst voor discussies binnen de Groep hebben gezorgd. Hij kon echter geen oplossing bieden voor de eisen die het platform stelt. Tot slot van het gesprek kondigde het platform de acties van 12 november 2009 aan.

24 oktober 2009: Interview met Omar Barghouti opgenomen tijdens een conferentie over de Boycot, Desinvestering en Sancties-campagne. De conferentie ging door in Bethlehem op 24 oktober 2009 onder de titel "United in Struggle against Israeli Colonialism, Occupation, and Racism". Omar Barghouti, voorzitter van de BDS National Council, benadrukt het belang van acties zoals de Dexia campagne. (Eng-Fr)

24 oktober 2009: Dalit Baum, coördinator van 'Who Profits?', de Israëlische organisatie die de bewijzen heeft gevonden dat Dexia de Israëlische kolonies financiert in de bezette gebieden, geeft een conferentie in Bethlehem op 24 oktober 2009 die georganiseerd werd onder de titel "United in Struggle against Israeli Colonialism, Occupation, and Racism". Dalit Baum benadrukt het belang van de Dexia-campagne in België. (Eng-Fr)

24 oktber 2009: Op 24-25 oktober organiseerde de 'Campagne BDS France' een 2-daagse conferentie onder de titel 'Boycott Desinvestissement Sanctions – Notre réponse à l'apartheid, à l'occupation et à la colonisation Israélienne'. Een 6-tal mensen uit Canada, Ierland, Italië, England, Brazilië en België werden uitgenodigd naast enkele Fransen die actief zijn in campagnes als Veolia, Agrexco, de Academisch Boycot. De Dexia-campagne 'Israël koloniseert - Dexia financiert' werd toegelicht in een workshop.

Tijdens het weekend hadden we contact met verschillende groepen in Frankrijk die initiatieven hebben genomen om lokale besturen aan te schrijven en hun te informeren van de politiek van de Frans-Belgische bankgroep Dexia in de bezette Palestijnse gebieden.

21 oktober 2009: Op de provincieraad van Vlaams-Brabant stemde Groen tegen het intekenen op een kapitaalsverhoging van de Gemeentelijke Holding die aandelen heeft bij Dexia. Zij volgt daarmee de visie van de Dexia campagne die gekant is tegen het on-etische karakter van de Dexia holding die door de bouw van de kolonies het internationaal recht aan zijn laars lapt.

14 oktober 2009: Gemeente Herzele blijft zich verzetten tegen de gecontesteerde participaties, waaronder het fiancieren van de kolonies, door Dexia.

13 oktober 2009: De gemeente Heist-op-den-Berg weigert zijn verantwoordelijkheid te nemen als aandeelhouder van Dexia na een interpellatie van de lijst “ETA”.

8 oktober 2009: Dexia beweert in de toekomst te kiezen voor regionale projecten en stoot zijn financiering in Mexico en Japan af. Toch blijft Dexia hardnekkig de Israëlische illegale kolonisatie financieren. Enkele Franse solidariteitsgroepen kropen in hun pen.

7 oktober 2009: In de Joodse kolonies op de Westelijke Jordaanoever is een soort juridisch niemandsland ontstaan dat bedrijven aantrekt. Onder andere een Nederlandse firma is nauw betrokken bij het schenden van mensenrechten. ‘Who profits’ geeft een lage lijst waaronder ook de Belgische Dexia-bank, die leningen verstrekt aan Joodse kolonies. Een artikel met als titel 'Maatschappelijk verantwoord onderdrukken' legt de vinger op de wonde.

4 oktober 2009: De Gemeentelijke holding investeerde een pak geld om Dexia te redden en gaat nu met de hoed rond bij de gemeentebesturen. De gemeenteraad van Herzele weigert dit omwille van de financiering van de kolonies door Dexia.

3 oktober 2009: Het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' organiseert een actie-dag aan 19 verschillende Dexia kantoren over het hele land. De actie kreeg veel persaandacht, vooral in de lokale pers en op verschillende blogs.
Er gingen acties door in Brussel, Oudergem, La Louvière, La Hulpe, Rixansart, Nijvel, Verviers, Heist-Op-Den-Berg, Schaarbeek, Sint-Joost, Elsene, Marche-en-Famenne, Gent, Landen, Antwerpen, Leuven, Doornik en Brugge.

Ook Le Soir en Solidair berichtten over de actie.

Naar aanleiding van de acties werd het platform uitgenodigd voor een gesprek door Dhr. Stefaan Decreane, directeur van Dexia Bank België en lid van de Raad van Bestuur van de Dexia-groep.

30 september 2009: 67 organisaties tekenden het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' al. 33 gemeenten en de provincie Namen stemden een motie.

23 september 2009: In MO*-magazine verschijnt een artikel op basis van de nieuwe onthullingen die door het platform gepubliceerd werden.

22 september 2009:Australians for Palestine’ doen een oproep om de BDS-campagne tegen Israël te steunen, waaronder ook de Dexia-campagne in België. (Engels)

17 september: Interview met Mario Franssen over de Dexia campagne op Radio Al Manar in Brussel.

15 september 2009: Er blijven vragen of Dexia Israël nieuwe kredieten verstrekt aan de kolonies. Het artikel “Dexia en de Israëlische kolonies: nieuwe onthullingen” citeert een woordvoerder van Dexia Israël die het tegendeel doet vermoeden. Het artikel wordt op tal van websites overgenomen.

15 september 2009: De gemeente Overpelt stemt een motie (1-2) die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

11 september 2009: 'Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid zijn belangrijk' lezen we in een brief van Dhr. Stefaan Decraene, voorzitter van het directiekomité van Dexia Bank België aan alle klanten van Dexia. Het platform kan dit enkel maar bijtreden maar vraagt zich af op welke manier het financieren van Israëlische kolonies in de bezette Palestijnse gebieden hiertoe bijdraagt.

september 2009: De Dexia-campagne wordt vermeld in een artikel in Le Monde Diplomatique en in verschillende blogs op het web.

9 juli 2009: De gemeente Marchin stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

3 juli 2009: 64 organisaties tekenden het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' al. 31 gemeenten en de provincie Namen stemden een motie.

1 juli 2009: The Marker, een Israëlische website die economisch nieuws brengt, verschijnt een artikel over de campagne.

25 juni 2009: 16 van de 27 gemeenteraadsleden van Zemst ondertekenden de motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken. Opvallende ondertekenaar is Dhr. Tom Dehaene, zoon van Jean-Luc Dehaene, die op zijn beurt als Voorzitter van de Raad van Bestuur van Dexia een grote verantwoordelijkheid draagt in de financiering door Dexia van de bezetting van Palestina.

15 juni 2009: Na de AV van Dexia evalueerde het platform de campagne. De antwoorden van Dexia zijn nog steeds onvoldoende zoals u kan lezen in dit artikel. Het platform besloot om verder te werken met de protestkaarten en de on-line e-mail petitie. 2 nieuwe initiatieven werden gelanceerd. Op 15 juni vertrokken er meer dan 40 brieven van de verschillende leden van het platform om de zwakke antwoorden van de Dexia directie aan te klagen. Ook werd er een oproep gelanceerd om op zaterdag 3 oktober aan minimum 20 Dexia-kantoren actie te voeren. De campagne gaat verder!

11 juni 2009: Het Palestine Media Center publiceert het artikel 'Dexia Israel Stops Financing Israeli Settlements' dat op vele websites en blogs wordt overgenomen.

10 juni 2009: 'The Palestinian community in Belgium', een organisaties die de Palestijnen in België vertegenwoordigt ondertekent het platform.

30 mei 2009: Op het wereldfeest in Leuven worden 160 protestkaarten ondertekend op de intal-Leuven stand. De kaarten worden ook gebruikt op de stand van CODIP en het VPK.

27 mei 2009: Tijdens de Algemene Vergadering van de Gemeentelijke Holding worden er door de gemeente Viroinval vragen gesteld over de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden. De Gemeentelijke Holding bezit 14,34 % van de aandelen van Dexia. La Libre Belgique schrijft er een artikel over.

26 mei 2009: De gemeente Limbourg stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

25 mei 2009: 61 organisaties tekenden het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' al. 28 gemeentes en de provincie Namen stemden een motie.

25 mei 2009: De Dexia-campagne wordt aangekaart in de nieuwsbrief Financité.

19 mei 2009: TVcom Brabant Wallon zendt een kort interview met Joaquim uit nav de solidariteitsdag "Palestine, quelle solidarité et pourquoi?" in Nivelles.

16 mei 2009: Radio Centraal uit Antwerpen interviewt Mario nav de reactie van Dexia op de vragen van het platform die tijdens de Algemene Vergadering van Dexia werden gesteld.

14 mei 2009: 20 Israëilsche organisaties vragen dat het Noors pensioenfunds desinvesteert in bedrijven die profiteren van de bezetting. Van de 15 bedrijven die geciteerd worden is Dexia nr. 3.

14 mei 2009: Ook nadat Mr. Dehaene heeft gezegd dat de investeringen van Dexia in de Bezette Gebieden niet meer kunnen op basis van hun ethische code blijft Minister De Gucht beweren dat de investeringen van Dexia in Israël succesvol zijn.

14 mei 2009: Het platform verspreidt een persbericht om te antwoorden op de reactie van de Dexia-directie tijdens de Algemene Vergadering van de week ervoor.

13 mei 2009: De gemeente Ans stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

13 mei 2009: De actie voor het hoofdkantoor van Dexia wordt een succes. 300 manifestanten maken hun ongenoegen duidelijk. Bekijk de fotoreportage, de verslagen intal-indymedia-MO* en deze video op indymedia. Ook verschillende kranten berichten over de actie 1-2-3 net als de Franstalige Metro. Tijdens de AV van de Dexia-groep stelt het platform enkele vragen aan Dhr. Dehaene en Dhr. Mariani. Je kan alles bekijken op de Dexia-website. (Meld je aan en ga naar 'Questions and Answers', na 12 minuten volgt de vraag van Philippe van Artistes contre le Mur in naam van het platform)

13 mei 2009: Het platform plant een actie op het Rogierplein voor de Dexia Toren om 16 u. Er zullen ook vragen gesteld worden op de AV van de Dexia Groep.

12 mei 2009: De campagne is opgenomen in de wereldwijde nieuwsbrief van www.stopthewall.org over de BDS-campagne.

12 mei 2009: De facebook-groep van de campagne heeft 908 leden en is een 'crowd'. Nog 92 leden zijn nodig om een 'Guild' te worden. Nodig je vrienden uit! 815 mensen tekenden de online e-mail petitie al.

12 mei 2009: Het Palestijnse nieuswagentschap 'Maan News Agency' publiceert een artikel over de rol van Dexia in de Bezette Gebieden.

12 mei 2009: De Tijd publiceert een groot artikel over de banden tussen Dexia en de bezette Palestijnse gebieden onder de titel "Dit is een openluchtgevangenis". De Tijd spreekt ook over geruchten dat de Dexia Groep Dexia Israël zou willen verkopen. Dit laatste zou volgens Dexia niets, echt niets, met de campagne te maken hebben.

11 mei 2009: Vertegenwoordigers van het platform worden ontvangen door Dhr. Dehaene en Dhr. Mariani. De resultaten van het gesprek zullen op de actie van 13 mei toegelicht worden.

9 mei 2009: Radio Centraal uit Antwerpen interviewt Mario live in de uitzending nav de actie van 13 mei.

4 mei 2009: De gemeente Herent stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

4 mei 2009: De campagne wordt toegelicht voor de militanten van de BBTK-SETCa actief in de Dexia Groep.

April 2009: Verschillende initiatieven gericht op gemeentes worden genomen in Lede, Genk, Herent, Saint-Gilles, Brugge, ...

29 april 2009: De gemeente Herzele stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken. Hier lees je alles over de gemeenteraad van 29 april.

28 april 2009: Dhr. Van der Maelen legt minister De Gucht opnieuw het vuur aan de schenen in het Belgisch Parlement. De Gucht heeft in een brief aan Dhr. Dehaene, voorzitter van de Raad van Bestuur, laten weten dat het bijzonder onaanvaardbaar zou zijn als er sinds 2001 nog dergelijke leningen werden verstrekt. Je kan het debat nalezen in het verslag van de zitting van de commissie van buitenlandse betrekkingen.

27 april 2009: 55 organisaties tekenden het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' al.

18 april 2009: In Frankrijk wordt er actie gevoerd op een bijeenkomst waar ook vertegenwoordigers van Dexia aanwezig zijn. Alles wordt op de gevoelige plaat vast gelegd.

8 april 2009: 50 organisaties tekenden het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' al. 25 gemeentes en de provincie Namen stemden een resolutie.

8 april 2009: De campagne wordt opgenomen in het E-zine van het team Internationaal van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Het E-zine heeft 880 abonnees.

3 april 2009: Netwerk Vlaanderen publiceert een artikel over de campagne.

1 april 2009: Er verschijnt een artikel in Electronic Intifada over de campagne.

maart 2009: Honderden kaarten nr. 2 worden binnengebracht en 176 kaarten nr. 1 die binnengebracht werden worden op het hoofdkantoor van Dexia afgeleverd. Verschillende acties, info-avonden, stands, ... worden georganiseerd in Antwerpen, Brussel, Leuven, Tubize, Luik, ... . Génération Palestine (GP) neemt initiatieven in Jette, Waterloo, Bergen en Waver.

31 maart 2009: 47 organisaties tekenden het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' al. Ook de BBTK-SETCa en het verbond ACV - Brussel-Halle-Vilvoorde sloten zich aan.

30 maart 2009: De gemeente Nivelles stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

30 maart 2009: Tijdens een persconferentie wordt de on-line petitie van de campagne gelanceerd. Je kan ze hier tekenen. Enkele nieuwe organisaties die het platform ondertekenden maken van de gelegenheid gebruik om hun motivatie toe te lichten. Bruno Buchet (burgemeester Viroinval), Marijke Persoone (LBC, bediende centrale van het ACV), Lieven Vanhoutte (Algemene Centrale-ABVV) en Michel Warschawski (mede-oprichter van het Alternative Information Center uit Jerusalem) en Mario Franssen (woordvoerder van de campagne) nemen het woord. Er verschijnen artikels over de landecering in De Standaard, Le Soir, De Morgen, Het Laatste Nieuws en Solidair.

25 maart 2009: Dirk Van der Maelen interpelleert (p.9) minister De Gucht opnieuw over Dexia. De Gucht blijft nog steeds het antwoord schuldig.

24 maart 2009: De facebook-groep van de campagne heeft 663 leden en is een 'crowd'. Nog 337 leden zijn nodig om een 'Guild' te worden. Nodig je vrienden uit!

24 maart 2009: 45 organisaties tekenden het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' al. Vooral solidariteitsgroepen en ngo's maar ook de LBC, de Algemene Centrale van het ABVV, Netwerk Vlaanderen, politieke partijen en gemeentes.

23 maart 2009: De gemeente Seraing stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

Op enkele maanden tijd hebben een twintigtal gemeentes een motie gestemd tegen de activiteiten van de Dexia Groep in Israël.

18 maart 2009: De gemeente Florennes stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

17 maart 2009: De campagne wordt toegelicht voor de militanten van de LBC actief in de Dexia Groep.

16-20 maart 2009: Gedurende 5 dagen bellen 55 activisten naar de klachtenlijn van Dexia. Ze klagen de banden aan tussen Dexia en de kolonisering van Palestina en eisen dat Dexia zijn banden met de bezetting verbreekt.

10 maart 2009: Een persbericht wordt verstuurd om te antwoorden op de argumenten van Dexia als reactie op de postkaarten die ze van over het hele land. In het persbericht wordt verwezen naar het krediet van 8.000.000 euro dat Dexia Israël in juni 2008 toegekend heeft aan Jerusalem volgens het half jaar rapport van Dexia Crédit Local. Het persbericht wordt overgenomen in Le Soir.

3 maart 2009: De gemeente Ittre stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

3 maart 2009: Lommel, als eerste Vlaamse gemeente, stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken. (handtekeningen onder de motie 1-2

2 maart 2009: De gemeente Sambreville stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken. 

februari 2009: In het februari nummer van 'Beweging - voor een strijdbare en politiek zelfstandige Christelijke arbeiders beweging' verschijnt een artikel over de campagne. 

25 februari 2009: Al Jazeera zendt een reportage uit over de Dexia-campagne.

20 februari 2009: De provincie Namen stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

19 februari 2009: De gemeente Anderlecht stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

19 februari 2009: De Gemeentelijke Holding, de holding die de Dexia-aandelen van de gemeentes groepeert, is onder druk van de gemeentes die moties stemmen (en het platform ondertekenen) verplicht om een schrijven aan Dexia te richten. Dexia maakt er zich vanaf met dezelfde argumenten als voorheen en bevestigen zo dat ze niet van plan zijn hun beleid te wijzigen. Je vindt de brieven terug op de website van de Gemeentelijke Holding.

18 februari 2009: Een debat in de provincieraad van Henegouwen zorgt voor de nodige commotie. Le Soir berichtte erover.

18 februari 2009: De postkaarten van de campagne beginnen toe te stromen bij Dexia. Dexia voelt zich verplicht om zich te verdedigen en stuurt iedereen die een kaart invult een brief. De argumenten die Dexia gebruikt om zijn illegale financiering van de kolonies te verdedigen zijn dezelfde die eerder reeds gebruikt werden door de CEO van Dexia Mariani bevestigen alleen maar dat ze niet van plan zijn hun beleid bij te sturen.

18 februari 2009: De gemeente Lessines stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

16 februari 2009: De gemeente Soumagne stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

16 februari 2009: De gemeente Pont-a-Celles stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

16 februari 2009: De gemeente Sint-Joost-Ten-Node stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken. Mevr. Mouzon, gemeenteraadslid, is tevens vice-voorzitster van de Gemeentelijke Holding. Het debat werd op film vastgelegd. Je kan het hier bekijken.

14 februari 2009: De eerste actie aan een Dexiakantoor wordt in Antwerpen georganiseerd.

11 februari 2009: De Dexia-campagne wordt vernoemd in een artikel over de banden tussen Franse bedrijven en de bezetting van Palestina.

9 februari 2009: De gemeente Le Roeulx stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

9 februari 2009: De gemeente Thuin stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

4 februari 2009: Dhr. Van der Maelen stelt een vraag in de commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen van de kamer aan Minister De Gucht over de banden tussen Dexia en de Bezetten Gebieden. De verwarring die Dhr. De Gucht en Dhr. Van der Maelen creëren rond het tijdstip van het toekenning van de kredieten is onterecht. Dhr. David Kapah stelde in 2007 dat de kredieten in de 2.5 jaar voorafgaand aan zijn ondervraging in het Israëlische parlement werden toegekend, dus +/- 4 jaar nadat Dexia NV de controle over Dexia Israël verwierf.

3 februari 2009: 28 organisaties tekenden het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' al. Vooral solidariteitsgroepen maar ook politieke partijen en de gemeente Viroinval.

31 januari 2009: De groep intal-Bruxelles-Palestine organiseert een info & mobilisatie avond rond de campagne. De 300 aanwezigen nemen 1.700 flyers en postkaarten mee. De campagne is definitief op gang geschoten.

30 januari 2009: Het campagnemateriaal wordt geleverd (Flyer, kaart1, kaart2). Het logo werd eerder al afgewerkt en de affiches voor de campagne zijn in druk.

30 januari 2009: De vakbondsdelegatie BBTK van Dexia schrijft een open brief aan de Raad van Bestuur en het Directiecomité van Dexia.

29 januari 2009: De gemeente Doische stemt een motie over de financiering van de Israëlische kolonies in de Palestijnse gebieden door Dexia.

29 januari 2009: De gemeente Herstal stemt een motie die aan de structuren van de Belgische bankinstellingen vraagt om het internationaal recht en de ethiek te respecteren bij hun bankverrichtingen.

29 januari 2009: De gemeente Couvin stemt een motie (1-2) die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

27 januari 2009: Prof. Rudy Doom verwijst in de MO*PAPER 'Hoe zien wij Gaza' naar de Dexia-campagne als middel om niet te vergeten wat er in Gaza is gebeurd.

27 januari 2009: De gemeente Momignies stemt een motie (1-2) die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

26 januari 2009: De gemeente La Louvière stemt een motie (p. 130) die aan de Gemeentelijke Holding vraagt om tussen te komen op de RvB van Dexia zodat Dexia geen nieuwe financiering meer geeft aan de Israëlische kolonies.

26 januari 2009: De gemeente Chapelle-lez-Herlaimont stemt een motie (1-2) die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

26 januari 2009: De gemeente Moeskroen stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

22 januari 2009: De gemeente Molenbeek stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verduidelijken.

21 januari 2009: In het Brussels Parlement wordt er een vraag gesteld aan Minister van Financien Vanhengel.

20 januari 2009: De gemeente Ottignies-Louvain-la-Neuve stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

19 januari 2009: Omar Barghouti van de BDS-campagne in Palestina spreekt een videoboodschap in voor de Dexia-campagne.

19 januari 2009: De gemeente Vielsalm stemt een motie (1-2) die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

19 januari 2009: De gemeente Floreffe stemt een motie (1-2-3) die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

19 januari 2009: De gemeente Ciney stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

14 januari 2009: In De Morgen wordt er in een opiniestuk voor een Boycot van Israël naar de Dexia-campagne verwezen en op Radio 1 wordt de campagne toegelicht in De ochtend.

14 januari 2009: In het Vlaams Parlement worden er verschillende vragen gesteld over de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden. Dhr. Kris Peeters komt hierbij in het nauw omdat hij onvoldoende op de hoogte is van het dossier en zich enkel op informatie van Dexia baseert. O.a. in MO* verschijnt er een artikel over het debat.

14 januari 2009: De gemeente Schaarbeek vraagt uitleg over de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden aan Dhr. Dehaene (voorzitter van de Raad van Bestuur van Dexia) en Dhr. Vermeiren (Voorzitter van de Gemeentelijke Holding). De Gemeentelijke Holding groepeert de aandelen van de Belgische gemeenten in de Dexia Groep. In deze lijst kan je nakijken hoeveel aandelen jouw gemeente van Dexia heeft. (update: 9 maart 2010)

13 januari 2009: In het Waals Parlement worden er vragen gesteld aan Minister van Economie Marcourt. De pers neemt dit ruim over.

11 januari 2009: Tijdens de grote betoging tegen de aanval op Gaza gooien betogers schoenen naar het Dexia-kantoor op de Brouckère.

8 januari 2009: Het platform 'Israël koloniseert – Dexia financiert' wordt gefinaliseerd. Elke organisatie, gemeente, ... kan het platform ondertekenen. Vanaf nu is de naam van de werkgroep de naam van de campagne.

22 december 2008: De gemeente Viroinval stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

3 december 2008: Dhr. De Vriendt, Dhr. Brotcorne en Dhr. Jambon stellen parlementaire vragen aan Minister Reynders en Minister De Gucht over de banden tussen Dexia en de Bezetten Gebieden.

19 november 2008: Dhr. Mariani, gedelegeerd bestuurder van de Dexia Groep, antwoordt op de brief van de Werkgroep. In deze brief bevestigt hij dat Dexia de kolonies financiert, zonder echter een antwoord te geven op de vraag wat hij eraan gaat doen.

12 november 2008: Er wordt een eerste actie georganiseerd aan het hoofdkantoor van de Dexia Groep op het Rogierplein in Brussel.

8 november 2008: In Le Soir verschijnt er een artikel over de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden gebaseerd op de bewijzen die op 28 oktober gevonden werden.

28 oktober 2008 's avonds: Twee mails die de band tussen Dexia en de bezetting duidelijk aantonen vallen in onze mailbox. 'The Coalition of Women for Peace' uit Israël heeft de 'smoking gun' gevonden. De coalitie onderhoudt o.a. de website www.whoprofits.org.

De eerste mail bevat een document (in 't Hebreeuws) van de website van het Israëlisch parlement en geeft aan dat Dexia Israël een lening heeft toegekend aan de kolonie 'Ma'ale Efrayim'. De lening werd gestart in 2003 en loopt over 12 jaar.

De tweede mail bevat een document van de website van het Israëlisch parlement (19 juni 2007) waarin Dhr. David Kapah, directeur van Dexia Israël, zegt dat Dexia Israël tussen 2005 en 2007 7 kolonies en 3 regio's* in de Westelijke Jordaanoever kredieten heeft toegekend. *Kolonies: Alfei Menasheh, Elkana, Beit-El, Ariel, Beit Aryeh, Givat Zeev en Kedumim. Regio's: De Jordaanvallei, de Hebron regio en Samaria (het Noorden van de Westelijke Jordaanoever).

28 oktober 2008: De financiële crisis is uitgebarsten en de Belgische overheden investeren zwaar om Dexia overeind te houden. De Dexia Groep plant een herstructurering. De werkgroep stuurt een brief aan de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur (Dhr. Dehaene) en de nieuwe gedelegeerd bestuurder (Dhr. Mariani) om uitleg te vragen over de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden.

16 november 2007: De 'Werkgroep Dexia' van COBI komt voor de eerste keer samen om gericht op zoek te gaan naar bewijzen van de banden tussen de Dexia Groep en de Bezette Palestijnse Gebieden. De groep bestaat na verloop van tijd uit leden van het ABP, COBI, CODIP, MCP, intal, Vrede en VPK.

15 april 2001: CODIP richt een schrijven aan de Raad van Bestuur van Dexia in verband met de participatie van Dexia in Otzar Hashilton Hamekomi.

1 januari 2001: Dexia laat weten dat Otzar Hashilton Hamekomi (OSM), een Israëlische bank die voor 45,3% in handen is van Dexia, volledig geconsolideerd werd vanaf 1 januari 2001. Dexia controleert 60,7% van het stemrecht.
Geciteerd uit http://www.dexia.com/n/docs/nl_0502rapports_ab/nl_0502rapporta09.pdf
Vandaag bezit de Dexia Groep 65.31% van het kapitaal van de bank, 65.99% van het stemrecht en 66.67% van het beslissingsrecht om directeurs te benoemen. Zie: http://duns100.dundb.co.il/2008/600057228/index.asp

November 1999: Dexia-dochter Dexia Crédit Local neemt een aandeel van 9 % in de Israëlische bank Otzar Hashilton Hamekomi. Zie: http://www.dexia.jobs/NL/whoweare/Pages/History.aspx

1953: Otzar Hashilton Hamekomi, het huidige Dexia Israel Public Finance Ltd wordt opgericht.
Zie: http://duns100.dundb.co.il/2008/600057228/index.asp