Stop the Killingscampagne 2009: Focus op verdwijningen!

Edita, moeder van verdwenen Jonas Burgos lanceert STK campagne


De Stop the Killings campagne wordt op 17 november weer gelanceerd! Het thema van dit jaar zijn de politieke verdwijningen. We hebben jullie allemaal nodig voor onze grootschalige opsporingscampagne! Verspreid affiches en flyers van Jonas, trek een foto met de affiche en kom massaal op 10 december naar het Albertineplein te Brussel waar we een gezicht zullen geven aan de campagne. We hopen zoals ieder jaar op jullie medewerking!


De campagne wordt op dinsdag 17 november gelanceerd in het bijzijn van Edita en JL Burgos, de moeder en broer van verdwenen Jonas Burgos om 19u30 in de Kardijnzaal, Pletinckxstraat 19 te Brussel. Meer info over het lanceringsmoment vind je hier. Op woensdag 18 november zijn ze te gast in Gent en op donderdag 19 november in Antwerpen.

Op 28 april 2007 namen twee mannen Jonas Burgos mee in een shoppingcenter in Manilla terwijl hij aan het lunchen was. De gewapende mannen hadden zich aan hem voorgesteld als politieagenten. Getuigen meldden dat hij werd gehandboeid en vervolgens in een kastanjebruine Toyota met nummerplaat TAB 194 werd gesleept. Dit alles gebeurde bij klaarlichte dag, voor de ogen van honderden getuigen. De nummerplaat van het voertuig waarmee Jonas ontvoerd werd, bleek later thuis te horen in een legerkamp in de provincie Bulacan.

Jonas Burgos was 37 jaar toen hij verdween. Hij gaf als landbouwkundige sinds 1998 opleidingen organische landbouwtechnieken binnen de progressieve Filippijnse boerenvakbond Alyansa ng Magbubukid sa Bulacan. Hij is de zoon van Jose Burgos Jr., icoon van de persvrijheid en pionier van de alternatieve media tijdens de dictatuur van Marcos. Zijn moeder, Edita, spaart sinds de verdwijning van Jonas geen moeite om naar hem op zoek te gaan. Tegelijkertijd spant ze zich in om de verdwijningen aan te klagen als voorzitster van Desaparecidos, de vereniging van familieleden van verdwenen personen. De verdwijning van Jonas werd daardoor een symbooldossier voor de gedwongen verdwijningen in het land.

Elke dag worden in de Filippijnen journalisten, vakbondsleiders, arbeiders, boeren, mensenrechtenactivisten, advocaten, studenten… het slachtoffer van mensenrechtenschendingen. De afgelopen 8 jaar, sinds presidente Gloria Arroyo aan de macht kwam, telden mensenrechtenorganisaties 1013 politieke moorden en 202 verdwijningen om politieke redenen. Daarmee doet de huidige presidente slechter dan haar voorgangers, waaronder ook dictator Marcos.

In veel van deze gevallen zijn er sterke indicaties van militaire betrokkenheid, zo beweren Filippijnse mensenrechtenorganisaties, internationale organisaties als Human Rights Watch en zelfs VN-Rapporteur voor buitengerechtelijke moorden Philip Alston. Ondanks deze rapporten, gaan de moorden en verdwijningen gewoon door. Daarom werd in België het platform Stop the Killings opgericht, waar vakbonden, ngo's en vele andere organisaties de handen in elkaar slaan om deze politieke moorden en verdwijningen aan te klagen.

Wat doen we met het platform Stop the Killings?

We zullen met concrete eisen naar onze politici stappen. We roepen de Belgische regering op om de Internationale Conventie voor de bescherming van alle personen van gedwongen verdwijning te ratificeren. Deze Conventie werd bij consensus aangenomen aangenomen op de Algemene Vergadering van de VN op 20 december 2006, en is het resultaat van het werk van honderden familieleden van verdwenen personen zoals de familie van Jonas Burgos. Om van kracht te worden, moet de Conventie door minstens 20 landen geratificeerd zijn. België kan een verschil maken door de Conventie nu te ratificeren. Bovendien zou België, als voorzitter van de VN-Mensenrechtenraad, ook andere landen moeten aansporen om de Conventie te ratificeren, in het bijzonder de Filippijnen en andere landen die de principes van de Conventie met de voeten treden.

Wat kunnen jullie doen?

  • Doe mee met onze grootschalige opsporingscampagne: verspreid zoveel mogelijk affiches en flyers van de vermiste Jonas Burgos in het straatbeeld (bij je bakker, in de bibliotheek, het zwembad, aan je raam ...)
  • Toon je solidair en maak een foto met de affiche "Waar is mijn broer" of "Ik ben de zus van" en stuur deze op naar info@stopthekillings.be. Hij wordt vertoond op deze website en geprojecteerd op 10 december.
  • Kom massaal naar de actie op donderdag 10 december om 18u30 op het Albertinaplein!

Meer info op de website van Stop the Killings of op de campagnepagina van Stop the Killings!

BijlageSize
Flyer_A5_vermist.pdf961.43 KB
Affiche_VERMIST.pdf920.05 KB
20091021_Affiche_BROER.pdf1.32 MB
20091021_Affiche_ZUS.pdf1.32 MB