België kiest voor een sterke Europese Defensie


België kiest voor een sterke Europese Defensie. Dat kunnen we lezen op de officiële website van minister van Defensie Steven Vandeput. Wie kan daar tegen zijn? Welke burger kiest voor een zwakke defensie? Welke burger wil leven in een land dat ten prooi valt aan onveiligheid?


Alles gaat dus de goede weg op dan? Maar wat bedoelen Vandeput en Reynders precies met een sterke Europese Defensie ? Wat houdt dat in? Awel, op maandag 13 november was België een van de 23 landen die PESCO heeft ondertekend. PESCO staat voor 'Permanent Gestructureerde Samenwerking'. 

Wat is dat die PESCO? En welk is de impact van het engagement dat ons land zopas genomen heeft?  "Het zal de Europese Defensie industrie boosten, niet enkel de grote bedrijven maar ook de kleine KMO's", zegt minister Vandeput. Concreet engageert ons land zich dus om ervoor te zorgen dat overheidsgeld geïnvesteerd wordt in privé-bedrijven van de wapenindustrie. En dat zou een goede zaak zijn want ook de kleinere KMO's profiteren mee. 

Waarom? Om ons te beschermen tiens !

Hum. De veiligheidsbedreigingen die geformuleerd worden zijn de volgende : cyberaanvallen, terrorisme, terugkerende (Syrië-) strijders, en de houding van Rusland. Investeren in betere informatica daar kunnen we ons nog iets bij voorstellen, maar militair materiaal? F-35's vliegen niet in de metrostations en ook niet in concertzalen. Is het niet verstandiger om middelen te investeren in het gerecht, in de politiediensten? Tijdens de laatste aanslag in Frankrijk werd de avond vooraf iemand gearresteerd maar niet opgesloten want ... er was niemand beschikbaar om dat te doen. Zouden we niet beter de oorzaken van terrorisme aanpakken? We kunnen misschien om te beginnen ophouden met links en rechts bommen te droppen? En wat betreft Rusland, nu even serieus. Heeft de Europese Unie echt de intentie om een gewapend conflict te starten met Rusland? Met welk doel? Haar van haar eigen grenzen weg te houden? 

Jaja, maar de investeringen brengen wel jobs ! En ook voor de KMO's!

Is dat zo? Een recent rapport van de Europese groep GUE/NGL stelt dat de sector van defensie instaat voor gemiddeld 1% van de tewerkstelling in Europa. De onderwijssector heeft een veel groter aandeel op vlak van tewerkstelling, maar daar wordt nochtans bespaard want ja "Er is geen keuze he, er zijn geen middelen".

Wellicht snappen we het allemaal niet zo goed. Onze economie draait op produceren, producten verkopen en zoveel mogelijk winst. Zullen we iedere gemeente dan maar bevoorraden met zijn of haar F35 en eigen troepen. Als dat gebeurt is exporteren we volop naar het buitenland, waar onze wapens in de handen (kunnen) vallen van net zij waar we ons in de eerste plaats tegen moesten beschermen.

Tja.

Vertaald door: 
Veronique