Ahed, symbool van verzet tegen de Israëlische bezetting

#FreeAhedTamimi, #FreePalestine

Photo: Bassim T.

In Israël zitten meer dan 6.000 Palestijnen in de gevangenis als politiek gevangene. Meer dan 200 van hen zijn kinderen onder de 18 jaar. Ahed Tamimi is één van hen. Ahed werd officieel in beschuldiging gesteld voor het 'in gevaar brengen van de Israëlische veiligheid'.


Hoewel Ahed voor de meeste Israëli's misschien eerder onbekend was, is zij een bekend gezicht voor Palestijnen en actievoerders over de hele wereld. Jarenlang had zij samen met andere dorpsbewoners van Nabi Saleh een wekelijkse confrontatie met het Israëlische leger. Kolonisten van een nabij gelegen kolonie hebben hun land en een belangrijke waterbron afgenomen met geweld. De waterbron is van vitaal belang voor het dorp dat quasi volledig afhankelijk is van de landbouw.

In december 2017 werd Ahed in één klap wereldberoemd. Ze werd opgepakt omdat ze een Israëlische militair probeerde te slaan die aan de oprit van haar huis stonden. Dit werd gefilmd en ging viraal. Ahed werd in een mom van tijd een verzetsheldin. Net als Ahed zitten meer dan 300 andere minderjarigen vast in Israëlische gevangenissen. 

Ahed zit in een militaire gevangenis en wordt voor een militair gerechtshof berecht. De militaire rechtbank is geen gerechtshof in de reguliere zin van het woord, maar een orgaan van de bezetting. Het bestendigt de bezetting. De rechter, net als het openbaar ministerie, dragen hetzelfde uniform en maken deel uit van hetzelfde systeem. Op 21 maart 2018 kwam haar zaak voor. Ahed en haar advocate zijn akkoord gegaan met een pleidooiovereenkomst voor 8 maanden gevangenisstraf. Zonder internationale druk was het wellicht veel langer geweest.

Ahed's zaak heeft de publieke opinie in Israël alvast ernstig aangewakkerd. Sommigen vinden dat de soldaten zich gedroegen zoals ze zouden moeten. Ze werden namelijk vernederd en reageerden met de arrestatie van Ahed. Het gebeuren is een confrontatie met de bezetting en wat er gebeurt met de soldaten en de mensen die onder bezetting leven. Zelfs zonder het te willen, opent Ahed's zaak een deur die lange tijd voor de meeste burgers in Israël gesloten is geweest.

Het is verbazingwekkend dat een 16-jarige jongere iedereen heeft gedwongen een mening te hebben over de bezetting. Het besef dat mensen in deze situatie worden geboren, dat hun rechten worden geschonden en dat ze naar de gevangenis worden gebracht als ze 16 jaar oud zijn voor misdrijven die geen detentie verdienen in Israël.

Ahed ontmaskert het bezettingsregime van Israël. Dat is haar enorme kracht en daarom moeten we inzetten op een campagne voor haar vrijlating. Het is lang gelden dat een zaak wereldwijd, en ook in Israël, zoveel in beweging bracht.

Laat hier een boodschap achter voor Ahed en haar familie.

#FreeAhedTamimi, #FreePalestine