50 jaar Israëlische bezetting in Palestina

Foto intal

Intussen bezet Israël al 50 jaar de Palestijnse gebieden in Oost-Jeruzalem, de Westbank en Gaza. Genoeg is genoeg!


In 1949 werd de Groene Lijn vastgelegd door de VN en werd dat de internationaal erkende grens tussen de 2 staten. Dit belette Israël niet om in 1967 een “preventieve oorlog” te lanceren door niet enkel de Palestijnse gebieden te bezetten, maar ook de Syrische Golanhoogte en de Egyptische Sinaïwoestijn. De kolonisering van Palestina heeft zich in de loop der jaren alleen maar uitgebreid, ondanks het internationaal recht en het protest van de internationale gemeenschap. Anno 2017 is Israël met deze 50 jaar durende bezetting één van de oudste en laatste kolonisatoren van de moderne tijd.

De beste manier om te begrijpen wat er gebeurt, is deze kaart te bekijken.

carte Palestine (Genepi blog Le Monde)
Source carte: http://genepi.blog.lemonde.fr/tag/colonisation/

Het beleid van alle opeenvolgende Israëlische regeringen, van welke strekking dan ook, is er één van bezetting. Elke dag, elke militaire activiteit, elke actie heeft steeds hetzelfde doel : meer Palestijns gebied inpalmen. Dagelijks worden door het Tsahal (het Israëlisch defensieleger) families uit hun huizen gezet om er kolonisten te installeren. De Palestijnse steden Hebron en Ramalah zijn er het voorbeeld van. Je komt er altijd wel Palestijnen tegen die niet meer in een bepaalde wijk van hun stad kunnen komen omdat die bezet is door het leger.

Ondanks deze feiten en de vele getuigenissen vanuit de hele wereld, blijft deze kolonisering verder gaan onder een relatieve onverschilligheid of zwakke veroordelingen van de rest van de wereld. De rol van de VS, als historische bondgenoot, is in deze context belangrijk want in ruil voor een zekere controle van Israël in het Midden - Oosten knijpen ze een oogje dicht. Dit verklaart natuurlijk ook waarom de zoveelste verklaring van de VS om het conflict te willen oplossen met weinig enthousiasme onthaald wordt door de Palestijnen.

We geloven dus niet in een onderhandelde oplossing. Het gaat hier niet om een conflict, zoals het herhaaldelijk in de media wordt genoemd, maar om een bezetting : één land dat een ander koloniseert. Zonder rechtvaardigheid zal er geen vrede zijn. We zitten hier niet in een situatie tussen “gelijken”, maar tussen een kolonisator en een gekoloniseerde.

We vinden het schandalig dat de Belgische FOD-Justitie en de KU Leuven samenwerken met de Israëlische politie in het Law-Train Project, waarin ze de expertise van Israël rond ondervragingstechnieken gebruiken. We eisen dat deze samenwerking onmiddellijk wordt stopgezet. Klik hier voor meer info en de petitie te tekenen.

We herinneren hier ook aan onze steun voor de BDS-campagne (Boycott, Divestment and Sanctions). We vinden het enorm belangrijk om deze vraag van de Palestijnse vakbonden en andere organisaties te steunen en te verspreiden. Zeker als we zien welke druk uitgeoefend wordt tegen deze campagne, die bv in 2016 in Frankrijk verboden werd. Dit toont dat BDS een gevoelige snaar raakt.

Na 50 jaar is het duidelijk dat “onderhandelingen” niet werken. Het heeft geen enkel resultaat opgeleverd, alleen de verdere kolonisering mogelijk gemaakt. Tijd dus om over te schakelen op iets anders?

Vertaald door: 
Ilse Grieten