1000 handtekeningen voor een Lumumbaplein in Elsene


In november 2014 lanceerde intal Congo een petitie om het plein zonder naam achter de Sint-Bonifaciuskerk (op het kruispunt van de Jules Bouillon en Bouréstraat) in de Matonge wijk de volgende naam te geven:

"Patrice Emery Lumumba - Eerste Minister van de Republiek Congo tussen 1960 en 1961" - We zijn blij te kunnen aankondigen dat de kaap van de 1000 handtekeningen werd gehaald.


De petitie wordt gesteund door 150 Elsenaars, 750 Brusselaars en een honderdtal niet-Brusselaars.

De petitie is een nieuwe etappe in een sensibiliseringscampagne die al in 2005 gelanceerd werd door de inwoners van Elsene en een groep activisten. De campagne werd al een eerste keer besproken op de gemeenteraad van Elsene op 25 oktober 2013. De meerderheid verzette zich tegen de vraag voor een Lumumbaplein met het argument dat de Congolese leider geen figuur zou zijn die mensen verenigt.

De campagne wordt ook ondersteund door de 300 personen die op 30 juni 2015 aanwezig waren op het toekomstige Lumumbaplein. Ze woonden daar de heropvoering bij van de bekende speech die de Eerste Minister van de Congolese Republiek uitsprak bij de onafhankelijkheidsviering in 1960.

Patrice Lumumba verenigt de mensen

Het succes van de petitie en de steun van de mensen in Elsene toont aan dat Lumumba wel degelijk mensen verenigt. Hij is een belangrijke referentie voor tal van Congolezen en Afrikanen, maar ook voor iedereen die een progressief en humanistisch geweten heeft.

We denken dat de creatie van een Lumumbaplein een belangrijk element kan zijn om onze koloniale geschiedenis permanent in vraag te stellen. Het is een tegengewicht voor de bestaande glorificatie van diverse personaliteiten die betrokken waren bij de kolonisering. Zo kan er een echt debat over ons koloniaal verleden ontstaan.

We zijn ook blij dat we niet de enige zijn die het debat over ons koloniaal verleden willen voeren. Dit onderwerp spreekt meer en meer mensen aan.

Zo wordt er op donderdag 8 oktober in het Brusselse Parlement gedebatteerd over de inzet van het debat over ons koloniaal verleden. De discussie over de rol van Patrice Lumumba staat ook op de agenda.

Steeds meer mensen vinden dat de naam van een plaats of straat niet meer mag dienen om ideeën te verspreiden die misdaden legitimeren, zoals deze die plaatsvonden tijdens de kolonisatie. Ze moeten net het tegenovergestelde doen. Ze moeten personages met grote verdiensten naar voor schuiven zoals Antwerpen heeft gedaan met de Salvador Allendestraat, Brussel met het Simon Bolivarplein en Visé met de Nelson Mandelastraat.

Tot slot moeten we ons de vraag stellen: Is het feit een plaats te hebben die de naam draagt van iemand die tegen het Belgisch kolonialisme heeft gestreden niet de eerste stap die nodig is om aan ons collectieve geschiedenis t.o.v. de kolonisering te werken?

Voor de groep intal Congo
Antoine Moens de hase - congo@intal.be - 02/209.23.50