100 deelnemers aan protestactie tegen De Crem en zijn F16's

De actie voor het kabinet van Defensieminister De Crem tegen het sturen van Belgische F16's naar Afghanistan was een succes. Een honderdtal vredesactivisten kwam opdagen, rond een reuzenmaquette van een F16, bestuurd door (een pop van) minister De Crem.


De Crem aanwezig op de actie.De Crem aanwezig op de actie.De actie kwam er op initiatief van intal, waarbij een tiental vredes- en derdewereldorganisaties zich aansloten Vrede vzw, Vredesactie, LEF, UCOS, 11.11.11, CNAPD, Comité Surveillance Otan, Pax Christi en Oxfam-Solidariteit. Ze kreeg ook de steun van de Kamerfracties van de SP.a, en van de groenen. Bij de betogers ook delegaties van animo, de PVDA, Christenen voor het Socialisme en verschillende klein-linkse organisaties.
Ludo De Brabander en Arnaud Ghys spraken de betogers toe in naam van de vredesbeweging. Ze benadrukten de eisen van de petitie waarmee al enkele maanden wordt gewerkt: geen F16's naar Afghanistan, geen uitbreiding van de Belgische militaire missie, werken aan een exit-strategie, geen militaire aanpak van het Afghaans probleem, en een breed maatschappelijk debat hierover. Ludo De Brabander nam ook de Navo en haar strategie op de korrel.

Verschillende parlementsleden namen het woord. Wouter De Vriendt (Groen!) noemde De Crem onomwonden "minister van Oorlog" en vroeg zich af "of binnenkort ook Belgische militairen bloed aan hun handen zullen hebben", met incidenten zoals het doden van 90 burgers bij een bombardement eerder deze week. Dirk Van der Maelen (SP.a) was vooral verontwaardigd over het bewust opzijschuiven van de parlementaire democratie. 25 juli, de dag waarop de ministerraad besliste de F16-missie nog uit te breiden, en ook vluchten boven Pakistan toe te laten, noemde hij "een zwarte dag". Van der Maelen zwaaide met de regels voor de speciale commissiezitting van 29 augustus, die in het parlement plaatsheeft achter gesloten deuren en die strikte geheimhouding vraagt van de (zeer beperkt toegelaten) aanwezigen. Ook Josy Dubié (Ecolo) ging hierop in, en stelde dat het juist de plicht is van parlementairen om verslag uit te brengen bij hun kiezers.
Afghaanse vluchtelingen tijdens de actie.Afghaanse vluchtelingen tijdens de actie.Het meeste applaus hadden de actievoerders voor de aanwezige Afghaanse vluchtelingen, die in volle hongerstaking zijn om een verblijfsvergunning te bekomen. Vijf jonge Afghanen hadden een witte t-shirt aan die ze zelf hadden bedrukt met slogans als "My family needs food, not F16's" en "We need hospitals, not F16's". Een van hen, Samir, drukte het zo uit: "De regering bekommert zich niet om de problemen van de Afghanen in België, creëert intussen nog problemen bij in Afghanistan zelf, en beweert dan dat het land veilig genoeg is om naar terug te keren!"
De betogers spraken af om hun acties tegen de Belgische militaire escalatie in Afghanistan te intensifiëren. Op zaterdag 27 september organiseert intal een protestactie aan de Brusselse Beurs, in het kader van de intal-startdag. Op 7 oktober, de verjaardag van de Afghanistan-oorlog, gaat de vredesbeweging de opgehaalde petities overhandigen aan minister De Crem.

Je vindt een foto-reportage van de actie op www.indymedia.be.

No F-16 in AfghanistanNo F-16 in Afghanistan