Cuba

Les massacres de l'OTAN? Pas en ton nom!

Elio Di Rupo, François Hollande, Merkel, et Obama seront tous au présent au prochain sommet de l'OTAN, le dimanche 20 mai 2012 à Chicago.

Israël geeft BDS-campagne steuntje in de rug

Je verwacht het niet, en toch is het gisteren gebeurd. Gisteren sprak Israël zich uit voor een embargo. Akkoord, een embargo is geen 'boycot', en in dit geval zelfs eerder een 'blokkade', toch is het niet onbelangrijk.

Het Global Fund, crisis en het Cubaanse gezondheidssysteem

Vandaag werd bekend dat België zijn bijdrage aan het Global Fund to Fight AIDS, Malaria and TBC bevriest. Het is een beslissing waarbij terecht vragen gesteld worden. Ons land volgt daarmee het voorbeeld van andere Europese landen die in vermeende onregelmatigheden bij het Global Fund een alibi hebben gevonden om de kraan dicht te draaien. Het is crisis, weet je wel...

Intallers een heel weekend aan de slag

Vermoeid. Maar 't is niet erg.

Op 20 november 2010 besliste de algemene vergadering van intal om het intal-vormingsweekend te organiseren op 26&27 februari 2011. De opdracht luidde: "Recht op gezondheid’ wordt het centrale thema van het Intal-vormingsweekend. Aan de DL (dagelijkse leiding) wordt gevraagd om bij de uitwerking rekening te houden met de band met de andere voorgestelde thema’s en de bespreking hiervan op de AV."

Cuba, waar kritisch zijn kan en moet!

Terwijl ik vroeger veel intensiever met Cuba bezig was en er nu veel minder tijd voor is, blijft berichtgeving uit Cuba me altijd wel boeien. Vooral als de president de natie toespreekt. De speech van 18 december van Raul Castro is ongemeen kritisch en scherp. Veel westerlingen denken vaak dat in Cuba alles mooi glad wordt gestreken en er voor kritiek weinig plaats is. Als je deze speech leest dan merk je meteen dat niets mi

The Financial Times over de Cubaanse medische internationale solidariteit en onze eigenste Mayda

Het gebeurt niet elke dag dat partners van intal vermeld worden in de Financial Times, laat staan Cubaanse partners. Mayda Guerra Chang is de coordinatrice van het gezondheidsprogramma in Dargones, in het centrum van Havana, waarmee we al jaren banden onderhouden. Ze was één van de Cubaanse artsen die geïnterviewd werden door FT reporter Andrew Jack voor een lang en interessant artikel over de opmerkelijke inspanningen van Cuba om medische hulp te bieden in het buitenland.

Paaseitjes voor Cuba, een blijk van solidariteit

De Paascampagne van Geneeskunde voor de Derde Wereld is ondertussen op kruissnelheid gekomen. Nog goede 3 weken te gaan om de meer dan 5000 zakjes paaseitjes buiten te krijgen.

De opbrengst van de campagne gaat dit jaar naar de vakbond van gezondheidswerkers van Villa Clara. Ze willen met het geld hun lokaal opknappen en beter uitrusten.

België als waterdrager voor de VS

Minister De Crem is een oorlogs-stoker, hij trekt graag ten oorlog, hij is kei-hard met duidelijke standpunten over hoe de wereld veiliger moet, hij durft ten minste beslissingen nemen, een echte verdediger van de vrouwenrechten in Afghanistan, ect... . De meningen over De Crem liepen nogal uiteen sinds hij minister werd.

Docteurs Cubains en Haïti

Haïti a un besoin urgent de personnel médical pour les nombreux blessés du tremblement de terre. Un contingent de personnel de santé Cubain était déjà actif (depuis 1999) en  Haïti (chiffres ci-dessous). A présent il se rend utile là où il le peut en soignant les milliers de victimes.

Cubaanse dokters in Haïti