Strijd om land in de Finca la Europa

Donderdag 18 juli 2013

Verslag door Naomi:

We ontwaken in Sincelejo en ontbijten in het café naast ons hotel. Om 9 uur worden we opgepikt en vertrekken naar de Finca la Eruopa. Hier een verslagje vanuit de hangmat in Finca la Europa; 35°.

 

 

We beginnen de voormiddag met een ‘reunion’ waarbij de medewerkers van de finca hun verhaal vertellen. Zo luisteren we naar aangrijpende getuigenissen over het verlies van familieleden, verdrijving van hun gronden en gevoel van onmacht. Tegen het einde van de vergadering kwam vooral het onderwerp van onze campagne nl. het TLC aan bod. We sloten af met een mooi groepsfoto voor onze campagne.

 

 

Vervolgens genoten we van een lekker klaargemaakte maaltijd door onze gastvrouwen en gaven ons onder het rustig heen & weer wiegen, dierlijke boerderijgeluiden en vrolijk gebabbel over aan een heerlijk siësta in de hangmat.

 

 

In de namiddag maakte een deel van de groep een wandeling terwijl Sinde en ik mee naar het centrum gingen waar we rustig wat winkeltjes in en uit liepen en een lokaal ziekenhuisje bezochten.

 

We glipten naar binnen en haalden ons beste Spaans boven om wat meer te weten te komen over het reilen en zeilen van het gezondheidszorgsysteem in Colombia. We spraken met de enige dokter in dit ziekenhuis (die shiften van 30 uur draaide) en de verpleegsters.

Aangezien dit een klein dorpje is, was het tamelijk rustig. De patiënten die hier toekomen, krijgen de 1ste lijnsopvang. Verder wordt er ook aan preventie en opvolging van de patiënten gedaan.

Voor de 2de lijnsopvang moet je 25 minuten rijden naar het volgend dorpje waar je terecht kan bij de dienst chirurgie, psychiatrie, gynaecologie etc. Na een behandeling in het publieke ziekenhuis gaan patiënten met bewijs voor terugbetaling van de essentiële zorgen naar de overheid.

Wat de voorziening van de 1ste lijnsopvang betreft, dat een taak van de overheid is, zijn er te weinig hulpmiddelen en medicamenten ter beschikking in het ziekenhuis waardoor regelmatig patiënten sterven.

Op vlak van preventie wordt er vooral aandacht besteed aan het informeren van moeders zoals het voorkomen van diarree bij zuigelingen. Verder organiseren ze regelmatig een medisch onderzoek en hangen er posters met informatie omtrent vaccinaties, preventie AIDS etc.

Tenslotte vroegen we op welke terreinen patiënten op lange termijn en regelmatige basis opgevolgd werden. Dit was vooral i.v.m. hypertensie en diabetes mellitus.

Na het navragen naar de werkomstandigheden sloten we het gesprek af met wat informatie over de studie. Voor het diploma van verpleegster moet je hier 2 jaar studeren.  Alvorens  la estudia medicina te starten moet je zowel in een privé- als in een publieke universiteit een som geld betalen. Daarbuiten zijn er geen andere  toelatingsvoorwaarden zoals een examen volgends deze dokter. Vervolgens is het 5 jaar studeren, dan 1 jaar praktijk en als afsluiter nog een jaar practicas rurales.

De avond brachten we weer door in de finca met spelletjes spelen, lezen en foto's bekijken.

  

Na nog een laatste vergadering en geprojecteerde film over de finca was onze concentratie op en rolden we ons knusjes in onze hangmat op, klaar voor een zomernachtje onder de blote hemel.

No votes yet