Cauca - Zondag 14 juli 2013

We worden wakker in de Casa de Campesinas. We nemen een douche in de buitenlucht en krijgen een stevig ontbijt voorgeschoteld. Naomi plukt nog gauw een dessertje uit de bomen. Met de truck dalen we af naar de vallei. Vanop de laadbak genieten we van de prachtige vergezichten. In het dorpje Miranda wachten een aantal mensen op ons voor een verhaal over machtsmisbruik en gewelddaden van militairen die in deze regio aanwezig zijn.

 

  

 

Eén van de getuigen is Umberto. Hij getuigt over een inval door het leger in z'n woning. Hijzelf belandde toen in het ziekenhuis, een companero werd gedood. Twee weken geleden viel het leger opnieuw binnen bij hem, met veel schade tot gevolg. Hij heeft alles gefotografeerd en gedocumenteerd maar wanneer hij zijn beklag doet bij de officiële instanties wordt hij van het kastje naar de muur gestuurd. De aanval werd gepleegd door een mobiele brigade van het leger. Doordat deze mobiele brigades constant worden verplaatst is het moeilijk te achterhalen welke brigade juist de feiten heeft gepleegd.

  

Een ander probleem dat wordt aangekaart is het feit dat guerillero's de mogelijkheid krijgen om tegen betaling bij het reguliere leger aan te sluiten. De getuigenissen die van deze ex guerillero's worden verkregen, zijn niet altijd zo betrouwbaar. Vaak gaat het om afrekeningen.

  

 

Na deze getuigenissen zijn we uitgenodigd in het ouderlijke huis van Gerardo. We schuiven bij aan tafel van 'la mama' en genieten van haar kookkunsten. Vooral het vers geperst fruitsapje van Guave smaakt heerlijk.

 

We zoeken ons een zwembroek en zakken af naar de rivier in de vallei voor een heerlijk verfrissende duik. Even laten we ons nog verrassen door de sterke stroming in de rivier maar al snel duiken we van de rosten in het kolkende water. Op de oever klinken salsa en cumbia klanken door een stevige soundsystem. We laten ons helemaal meeslepen en verbroederen al dansend met de locals. Fantastisch, een verdiende verfrissing na een vermoeiende week.

  

Om 4 uur in de namiddag vatten we de tocht aan naar de vlieghaven van Cali. We genieten een laatste keer van de wind in onze haren op de laadbak van onze truck. Het afscheid van Gerardo aan de bushalte van Santander valt ons zwaar. Hij bezorgde ons drie onvergetelijke dagen in Cauca. Gelukkig vergezelt Camilo ons nog tot in Bogota. Zijn opgewekt gemoed en schatergelach zal ons altijd bijblijven ...

   

No votes yet