Vormingsweekend intal

In het teken van recht op gezondheid


Het voorbije weekend zakten 104 intalleden naar Brussel af om het vierde intal-vormingsweekend, dit keer over het "Recht op gezondheid", bij te wonen. Er werd veel bijgeleerd, gediscussieerd en bijgebabbeld.


Iedereen in de wereld heeft het recht om in een goede gezondheid te verkeren, maar die rechten worden niet altijd toegekend. Tijdens de eerste sessie op zaterdag gingen we een kijkje nemen naar de situatie in onze partnerlanden.

Met welke dagelijkse problemen op vlak van het recht op gezondheid wordt de bevolking geconfronteerd en wat zijn de oorzaken ervan. Na deze polsslag van de wereld, gingen we zaternamiddag dieper in op de mechanismen die achter dit onrecht schuilen. Het zag er niet mooi uit. Redenen om pessimistisch te blijven? Wij denken, net als onze partners, van niet en geloven in verandering! Op zondagochtend bekeken we de succesvolle ervaringen van onze partners. In de namiddag keken we naar onszelf. Ook wij in België kunnen de strategie van het recht op gezondheid gebruiken om mensen in actie te zetten en zo verandering mogelijk maken in het buitenland. Er kwamen heel wat interessante ideeën naar voor! Het hele weekend deden we beroep op onze eigen 'experten' en dit werd gesmaakt! Net zoals de lekkere maaltijden bereid, door Ligia, Dionisio en Clara. Een dikke merci!

We zouden intal niet zijn als we geen aandacht hadden voor de actualiteit, en dus gaven we een speciale plaats aan de gebeurtenissen in het Midden en Nabije Oosten. Zowel in de vormingen als met een extra activiteit 's avonds. Hani Serag van de Peoples Health Movement Egypte vloog speciaal over uit Caïro en Mathilde bracht een getuigenis over haar bezoek in Tunesïe. Hani was onder de indruk om zoveel jonge geëngageerde mensen samen te zien, die ondanks een hele dag vorming onvermoeid vragen bleven stellen.

Op zondagnamiddag zat het er helaas op. De tijd is altijd te kort als het boeiend en leuk is. De tevreden intallers gingen terug naar huis met nieuwe ideeën en energie om er weer in te vliegen.


No votes yet