Op naar Sincelejo, Sucre in het Noorden van Colombia

Woensdag 17 juli 2013

Vandaag staan we vroeg op. We hebben een vroege vlucht richting Montería. Een misverstand zorgt ervoor dat we iets te lang wachten op Ricardo om ons op te halen en naar de luchthaven te brengen. In allerijl zoeken we onze toevlucht tot twee taxi's. We komen net op tijd aan voor de vlucht maar ondertussen zijn reeds drie van onze zetels overboekt. Net voor het vertrek komen er toch nog twee zetels vrij maar Stijn blijft moederziel alleen achter en moet een latere vlucht nemen.

kaartspel 

In de luchthaven van Montería wachten we op Stijn en doden de tijd met een rondje Chinees Poepen (winst voor Orlando). Iets later dan voorzien kunnen we samen doorreizen naar Sincelejo. Daar hebben we afspraak met Ingrid en Franklin van de Movimiento Nacional de Víctimas de Crímenes de Estado (MOVICE). Zij nemen ons mee naar een restaurant met prachtig zicht op de valleien van Sucre. We genieten van een lekkere maaltijd en vers geperste fruitdrankjes (Mango, Papaya, Guave, ..).

 

Daarna gaat de tocht verder naar Finca la Europa. Deze boerderij (finca) is een collectief van een veertigtal boeren die zich hebben verenigd om hun landbouwgronden terug op te eisen en te verdedigen tegen grote multinationale ondernemingen die op deze gronden azen voor mijnbouw, plantages, grootschalige monocultuur, ... Op de finca worden we verwelkomd door een vijfentwintigtal boeren. Wij vertellen wat over intal en zij schetsen de geschiedenis van de finca la Europa. Een uitgebreide weergave van deze geschiedenis vind je in het blogbericht van Ilse en Hilde.

     

 boeren boeren 

We komen veel te weten over de bikkelharde strijd die hier wordt uitgevochten tussen kleine boeren en grote ondernemingen. Soms schakelen deze ondernemingen paramilitaire organisaties in om de vuile klusjes te klaren. Dan worden oogsten vernield, ranches in brand gestoken, drinkwater vervuild, mensen bedreigd, … Dat alles met het doel om de kleine, plaatselijke boeren uiteindelijk te verjagen en de gronden te kunnen innemen. De boeren van de Finca la Europa verzetten zich. Ze verenigen zich. Samen staan ze sterk. Samen proberen ze te weerstaan aan de druk van grootgrondbezitters en multinationals.

's Avonds zoeken we ons een hotelletje in Sincelejo. Ook hier ervaren we de dagdagelijkse leefomstandigheden van een groot deel van de Colombianen. Slechts twee dagen in de week is er stromend water. We behelpen ons met enkele bakjes water en kruipen fris gewassen in bed. Niet voor lang want zweten doen we toch in deze tropische temperatuur. We gaan een zwoele nacht tegemoet.

  

No votes yet