Bezoek aan Colombiaanse overheidsinstanties

Maandag 15 juli 2013

Deze ochtend staat er een belangrijke ontmoeting op het programma. Onvoorbereid en een beetje zenuwachtig komen we aan bij een vertegenwoordiger van de vice-president van Colombia, bevoegd voor het thema van de mensenrechten. We kaarten de schending van de mensenrechten aan op basis van onze ervaringen en getuigenissen die we gedurende onze solidariteitsreis verzamelden. Telkens volgt een ontwijkend antwoord dat ons niet veel duidelijkheid geeft. Telkens wordt een paraplu opengetrokken en de verantwoordelijkheid op een ander niveau gelegd. Afsluitend nodigen we onze gastheer uit voor een groepsfoto in de regen, we plaatsen ons onder een afdakje. Deze keer blijft de paraplu achterwege.oficina de vice presidente

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de namiddag splitsten we ons op. Hilde, Sinde en Roeland haken even af van het officiële programma. De opeenvolgende drukke dagen eisen hun tol en de eerste kleine kwaaltjes duiken op. Wij gaan op zoek naar keelpastilles en kopen verse groentjes in de supermarkt. Tijdens onze shopping stellen we vast dat 'frozen yoghurt' reeds doorgedrongen is tot in Colombia. De rest van de groep heeft ondertussen afspraak met een organisatie die zich inzet voor politieke gevangenen.

groenteneten

We sluiten de dag af met een heerlijk zelfbereide maaltijd en kaartspelletje (met onze Orlando op de welverdiende tweede plaats en onze Naomi jammerlijk op de voorlaatste plaats).

Dinsdag 16 juli 2013

Vandaag splitsen we ons op voor een bezoek aan de Fiscalía Nacional en aan de Procuraduría.

De 'Fiscalía' heeft de functie van openbaar aanklager. Bij aankomst wacht ons een heel bataljon aan veiligheidsmaatregelen. Paspoorten moeten ingeleverd, de computer moet afgegeven en alles wordt gescand. Eenmaal binnen krijgen we steeds hetzelfde liedje te horen. Elke vraag wordt beantwoord met een of 'ik heb geen mening', of 'ik heb er geen informatie over', of 'dat is enkel jullie opinie' of 'stuur deze vraag nog een keer per mail door'. Niet echt een leerrijke ontmoeting dus.

ProcuraderiaDe 'Procuraduria' is een overheidsdienst die zich bezig houdt met de sanctionering van overheidsambtenaren. De geknipte dienst dus om aan de tand te voelen over de talrijke schendingen van mensenrechten door overheidsambtenaren. Gewapend met enkele pertinente vragen en concrete casussen bieden we ons aan bij de 'Procuraduria'. De twee ambtenaren die ons ontvangen, pareren onze vragen met juridische termen en het wettelijke kader. Volgens hen worden alle processen eerlijk gevoerd en verloopt de sanctionering van ambtenaren steeds op basis van onbetwistbare bewijzen. We proberen nog even de situatie in Catatumbo aan te kaarten en halen enkele concrete getuigenissen aan. Tevergeefs, we botsen op een officieel en afstandelijk antwoord. Wanneer er aan het eind van het gesprek wat informeel wordt gekletst, blijkt er wel interesse om een keer naar België af te zakken en worden er emailadressen uitgewisseld.

In de namiddag staan er geen afspraken op het programma. Sommigen zetten zich even apart en verdiepen zich in een boek, anderen kopen in de nabijgelegen progressieve boekhandel heel wat boeiende lectuur. Ikzelf kruip in bed, dringend nood aan rust.

Verslag door Naomi en Roeland

No votes yet