WEF: dag 2

Vrijdag 29 oktober 2010, dag 2 van het World Education Forum in Palestina.

Na de officiële openingsplechtigheden van gisteren, gaat het WEF vandaag echt van start. Gelijktijdig zullen er in verschillende Palestijnse steden tal van workshops en andere activiteiten plaatsvinden.

Wij trekken naar Ramallah, waar we onszelf zullen voorstellen binnen de workshop van onze lokale partner, de Health Work Cmomittees. Aangekomen op de plaats van afspraak, de Al Hishamiyah school in Al Bireh, wacht ons echter een teleurstelling. De locatie is niet echt geschikt voor een groots opgezet forum als dit, bovendien is niets van het gevraagde materiaal  beschikbaar en het ergst van al: er zijn geen deelnemers.

Bon, workshop afgelast dus. We blijken niet het enige geval. Op de speelplaats van de school verzamelen tal van ontgoochelde organisatoren, voornamelijk buitenlanders. We laten het hier echter niet bij en steken de koppen samen om een geimproviseerde sessie te houden over BDS. Het wordt een bijzonder interessante ervaring: ervaringen worden gedeeld (er is veel interesse voor de Dexia-campagne), strategieën besproken en contacten uitgewisseld. Ook al ging onze workshop dan niet door, het bleek toch nog een productieve dag te worden.

Gelukkig waren er ook activiteiten die wel konden plaatsvinden. Zo namen we in de late namiddag deel aan een workshop rond `the alternative narrative for palestinian youth`. Kernboodschap van dit atelier: Israelische, Palestijnse en buitenlandse krachten trachten op allerlei manieren om een alternatieve geschiedenis aan te leren aan de Palestijnse jeugd. Een geshiedenis die niet gebaseerd is op de feiten, maar op een versie die past binnen het Zionistische plaatje. Dit is een gevaar voor de jonge generatie Palestijnen, en dit gevaar moet dringend aangepakt worden.

Om de dag af te sluiten trekken we naar een van de vele nieuwe bars in Ramallah alwaar we, onder het genot van een lekkere Taybeh, de workshop van morgen voorbereiden.

No votes yet