Wat BNP Paribas doet, kan de Dexia Groep beter!

Het is waar, de laatste jaren hebben de banken het niet gemakkelijk. Met de regelmaat van de klok horen we onheilsberichten over het slechte managment, miljarden verliezen, ... . Het lijkt erop dat de banken echte copycats zijn. Wat de ene bank doet, doet de andere bank ook, en liefst nog iets straffer. Niet verwonderlijk dus dat na het debacle van Fortis ook Dexia de mist in ging. Wat Fortis kan, dat doen wij beter!

Maar laten we het eens over de nieuwe eigenaar van Fortis hebben, het Franse BNP Paribas. Door de verkoop van Fortis aan BNP Paribas werd de Belgische overheid de grootste aandeelhouder van deze Franse bank. Vermits de Belgische overheid ook iets te zeggen heeft in de Dexia Groep kunnen we misschien opnieuw een herhaling verwachten. Wat BNP Paribas kan, dat moet de Dexia Groep zeker beter kunnen.

Liever niet, hoor ik jullie al denken. In 2008 is het ook fout afgelopen. Toch wil ik hier een lans breken voor het overnemen van tenminste één beslissing van BNP Paribas: "Rage in Israel as BNP Paribas pressured to pull out" konden we enkele dagen geleden in het Israëlische The Marker lezen. En hoewel de meningen verdeeld zijn over het hoe en waarom - uit financiële overwegingen of als gevolg van 'Arabische' en 'anti-Israëlische' druk - valt het vooral op dat er in Israël zeer nerveus gereageerd wordt op het nieuws. In die mate zelfs dat het erop lijkt dat de BDS-campagne toch wel enige invloed heeft in Israël.

Met het voorbeeld van BNP Paribas, en de blijvende druk op de Dexia Groep van de campagne "Israël koloniseert - Dexia financiert", is het mogelijk om Dexia opnieuw het goede voorbeeld te laten volgen. Wat BNP Paribas doet, kan de Dexia Groep beter! Niet?

No votes yet