Tegen-AV neemt Dexia in het vizier

Op  21 december 2012 verging de wereld niet, maar voor de Belgen zag het er ook weer niet schitterend uit. De Belgische overheid wilde graag een 3-tal miljarden in een bodemloze put storten, en de aandeelhouders van Dexia hebben dit aanvaard op de Buitengewone Algemene Vergadering.

Om eerlijk te zijn, dit was geen verrassing. Daarom organiseerde het platform "Israël koloniseert - Dexia financiert", het CADTM en FAIRFIN een kleine Tegen-AV. De uitgebreide motivatie om deze Tegen-AV te organiseren vind je hier "Tegen-AV Dexia NV".

Tijdens de AV namen we ook het woord. Als gevolg van de problemen bij Dexia - aka de Bad Bank - worden er allerlei onderdelen verkocht. Een Turkse Bank, de Luxemburgse dochter, etc... Jammer genoeg stellen we vast dat de Dexia-dochter in Israël nog steeds niet verkocht is. Het was dan ook hierover dat we een vraag stelde. We kregen hetzelfde antwoord als steeds: we willen wel maar er zijn problemen in Israël. Tja...

We voegden er nog aan toe dat eind oktober 2012 Dexia werd vernoemd in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Toen riep Richard Falk, onafhankelijk rapporteur van de VN voor de mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden binnen de grenzen van '67, Dexia op om zijn banden van de bezetting te verbreken en, zeker zo belangrijk, riep aan de 'civiele maatschappij' op om Dexia te boycotten!

Tijdens de AV van Dexia NV hebben we kunnen vaststellen dat België net het tegenovergestelde doet en, samen met Frankrijk, 5,5 miljard in de bank pomp. Het gevolg hiervan is dat Dexia NV de facto genationaliseerd is want beide landen controleren samen 94,4 % van de aandelen, waarvan België 50.02%.en Frankrijk 44,38 %.

Benieuwd of onze parlementsleden die nu verantwoordelijk zijn voor het beleid van Dexia NV de directie zullen dwingen zich eindelijk te ontdoen van Dexia Israël. Misschien moeten we het hen in de loop van de komende maanden een vragen. NIet?

No votes yet