Israëlische Nationale Bank houdt Dexia Israël deal tegen

(Foto: Belga) Het wordt een traditie. Op de tweede woensdag van mei vindt de Algemene Vergadering van Dexia plaats en ik reserveer die dag dan ook al maanden vooraf in mijn agenda. Niet goed natuurlijk, er een traditie van maken. Dat betekent dat Dexia nog steeds de illegale Israëlische kolonies in de bezette Palestijnse gebieden financiert. Ze doen dit trouwens al sinds 2005.

Waar deze AV's meestal nogal saai namiddagen zijn, was er dit jaar wel veel animo. Een aantal aandeelhouders, de vakbonden (rood en groen) op kop, samen met vertegenwoordigers uit verschillende Franse filialen van de Dexia Groep. Maar ook een aantal meer begoede burgers (Mr. de voorzitter, ik heb 30.000.000 aandelen - ooit meer dan 450.000.000 euro waard, vandaag nog +/- 7.500.000 euro) kwamen hun verontwaardigen duidelijk maken. De meest opvallende suggestie was om een plaatsje in Siberië te voorzien voor Afgevaardigd Bestuurder Mariani.

Het was duidelijk dat het verlies van meer dan 11 miljard euro (9 nullen) van 2011, de enorme risico's van meer dan 50 miljard euro die de Belgische overheid - wij dus - op zich nam, en het waardeverlies van de aandelen (enkele centen tegenover meer dan 15 euro enkele jaren geleden), lag velen zwaar op de maag. En terecht. (Lees meer over de AV in De Tijd - of andere kranten)

Israël koloniseert - Dexia financiert

Vanuit de campagne confronteerden we voorzitter Dehaene met zijn beloftes van vorig jaar. Hij beloofde toen Dexia Israël te verkopen voor de zomer - van 2011 wel te verstaan. Hier kwam echter niets van in. Waarom, daar hadden we het raden naar, want echt transparant communiceert Dexia niet. Tot op vandaag. In zijn antwoord maakte Dehaene duidelijk dat er wel degelijk akkoord was met een bank over de verkoop van Dexia Israël maar dat de Israëlische Nationale Bank hier een stokje voor gestoken had.

In de wandelgangen echter deed een vertegenwoordiger van Dexia Crédit Locale, de Franse dochter van de Dexia Holding die Dexia Israël controleert, hier wat smalend over. Zijn interpretatie was dat het bod dat Dexia voor zijn Israëlische dochter kreeg veel te laag was. Het lijkt vreemd dat dit een argument is om niet te verkopen, omdat Dehaene vorig jaar al bevestigde dat de verkoop met verlies zou gebeuren.

Uiteindelijk maakt het niet zo veel uit wat de reden was. Het is in ieder geval onaanvaardbaar. Dexia moet onmiddellijk alle banden met de bezetting verbreken, punt. Niet?

No votes yet