Mijn stage in CISAS (Nicaragua)

Mijn stage in CISAS (Managua):

Ik ben hier nu een goede maand aan het werken in CISAS. Vermits niemand van Intal ooit de trip naar CISAS heeft gemaakt, zal ik jullie reporter ter plaatse zijn en jullie wat meer informatie geven over deze organisatie. Felix, Moraga en Darling zijn mijn teamgenoten hier in CISAS. We werken rond het thema gezondheid in het kader van seksualiteit en voortplanting. De methodiek die men hanteert is “educación popular”. De grondlegger van deze methodiek is Paulo Freire. Hij is afkomstig van Brazilië.

Wat wij trachten te doen, is informatie verspreiden onder de bevolking over bijvoorbeeld de noodzaak van het gebruik van een condoom om besmetting met HIV te voorkomen. Een ander thema is bijvoorbeeld hoe de machocultuur een negatieve invloed heeft op de seksuele gezondheid (onder de mannen leeft de mythe dat je meer man bent wanneer je met verschillende vrouwen naar bed gaat. Hetzelfde geldt voor het niet gebruiken van een condoom, je bent meer man als je onveilige seks hebt.).

CISAS werkt hiervoor met jongeren uit verschillende wijken. In eerste instantie zijn deze jongeren de “promotores”, na een tijdje krijgen ze de mogelijkheid om “facilitador” te worden en later eventueel “educador”. Moraga en Darling zijn “Educadores”. Hoe gaat dit nu juist in zijn werk? De “educadores” bereiden workshops voor en de “facilitadores” nemen hieraan deel. Dit is meestal een weekend (2 a 3 dagen). Tijdens deze workshops wordt er gereflecteerd over de diverse thema’s, dit gebeurd aan de hand van rollenspellen, video’s e.a. . Tijdens de workshop leren de jongeren ook een bepaalde kunst. Dit kan theater, de kust van clownerie, … zijn. Wanneer de jongeren deze technieken en vaardigheden hun eigengemaakt hebben, organiseren zij een workshop voor de “promotores”. Wanneer de “promoteres” over de nodige vaardigheden beschikken, steken zij een theaterstuk in elkaar en gaan hiermee naar de verschillende lagere- en middelbare scholen in de buurt. Zij voeren hun toneelstuk op en proberen op deze wijze een boodschap rond gezondheid mee te geven.

Het voordeel aan deze werkwijze is dat de kennis/informatie zich steeds vermenigvuldigt naar de mensen toe. Een ander voordeel is dat jongeren van andere jongeren leren. Het zijn leeftijdsgenoten die samen een educatief proces ondergaan.

De tweede week van mijn verblijf hier heb ik een workshop meegedaan, waar we de kunst van de clownerie geleerd hebben. Het weekend dat eraan komt, gaat de tweede workshop door (voor de promotores).

Om de boodschap van CISAS uit te dragen, gaan we ook een maal per week naar de radio. We vergezellen enkele jongeren waarmee we werken en we hebben dan een uur tijd om over een specifiek onderwerp te spreken. Afgelopen week was het onderwerp: de werking van CISAS en de methodiek dat jongeren van andere jongeren leren.

Maria is de directrice van de organisatie, ze is zeer gepassioneerd en is steeds in de weer. De ene dag zit ze hier aan haar bureau te werken, de andere dag zit ze op een vliegtuig naar Guatemala, dan weer Costa Rica en ga zo maar door. Ik zie haar dus zeer weinig.

Enkele algemene indrukken van het land:

Nicaragua is een zeer mooi land, althans voor wat ik er al van gezien heb. Er zijn zeer veel vulkanen, meren en bossen. Afgelopen weekend heb ik een vulkaan beklommen die zeer actief is. Ze heet volcán Masaya. De hele tijd door, stijgt er rook op uit deze krater. Indien de wind verkeerd waait, adem je een pure zwavellucht binnen (prettig is anders). Vanop deze vulkaan heb je een prachtig zicht over het landschap. Je kan het meer van Managua zien en verschillende vulkanen.

De mensen zijn zeer vriendelijk, maar naar mijn gevoel zijn de mensen in Managua iets afstandelijker dan in andere steden (bijvoorbeeld Leon). De hoofdstad Managua heeft niet echt een centrum en dit maakt het moeilijk om de stad te leren kennen. Vroeger was er wel een centrum en tot op de dag van vandaag noemt men dit het historisch centrum. Door de aardbeving in 1972 zijn er echter veel huizen en gebouwen verwoest, vooral in het toenmalige centrum. De mensen wilden de stad niet op dezelfde plaats terug opbouwen. Daarom zijn ze op verschillende plaatsen beginnen te bouwen en is Managua uitgebreid.

De economische crisis is ook hier voelbaar. Veel mensen hebben hun job verloren en je hoort de mensen steeds spreken over het gebrek aan “reales” (geld) om eten te kopen of om een pintje te gaan drinken. Er is een duidelijke kloof merkbaar tussen de armen en de rijken. Er zijn mensen die moeten rondkomen met 2000 cordobas (100 dollar) per maand of zelfs minder en anderen verdienen dit bedrag in minder dan een dag. Je kan hier dus grote luxueuze huizen zien en aan de andere kant van de straat een geïmproviseerd huis, gemaakt uit golfplaten, plastic en hout. 

De Nicaraguaanse keuken bevalt me zeer goed. Elke dag minimaal 2 keer rijst en bonen, een stukje vlees (kip, varken of rund) een platano maduro en een stukje kaas. Voor de liefhebbers doen we er nog een klein slaatje bij. Er gaat niets boven een goede fresco (versgemaakt fruitsap op basis van fruit, water en eventueel een beetje suiker, een aanrader is fresco de calalas) bij deze maaltijd.

Average: 3 (2 votes)

goed werk!

Hoi Maarten!

Super, ben jaloers. Fijn dat alles vlot verloopt en dat je ons op de hoogte houdt :) k Kijk al vol interesse uit naar t interview met Maria. Leon inderdaad ook fantastisch he... wat een land!

groetjes Veronique

Nicaragua op de intal office

Hoi Maarten,

tof om hier bij intal ook wat Nicaragua-sfeer op te snuiven via je blog.
Als je promo voor je blog wil maken, deze link http://www.intal.be/nl/blogs/maarten-rawoe kan je naar vrienden/familie/... sturen. Dan kunnen ze alles op de voet volgen.

Groeten,

mariof

Binnenkort komt er een

Binnenkort komt er een verslag van een interview met Maria (de directrisse van CISAS) in de blog. Mensen de geïntresseerd zijn, nodig ik graag uit om mijn blog te lezen.

mvg,
Maarten Rawoe