Intal op het World Social Forum - deel 3

Een staalblauwe hemel en een warme ochtendzon. Geen betere omstandigheden om de dag te starten. Met opgeladen (camera)batterijen, toegangsbadge en een lijst met grondig geselecteerde workshops rond klimaat trokken we richting campus. Met dank aan de supervriendelijke vrijwilligers geraakten we nog net op tijd in de workshop over 'climate change vs capitalism' georganiseerd door G3W en IBON International. Doorheen de dag konden we mensen uit Tunesië, Frankrijk en Brazilië voor de lens krijgen. Na al dat ‘work’, de ‘play’: in Tunis centre ville brachten we een avondbezoekje aan de souks. Later die avond ging de muzikale openingsceremonie van het WSF met een veelbelovende zangpartij van start. Een hevige hagelbui maakte echter snel een eind aan het mooie liedje. Climate change?

Donderdag begon met een heuse zoektocht naar de eerste workshop op onze wishlist. Een workshop over kleinschalige agro-ecologische landbouw als deeloplossing voor de klimaatverandering.  We konden een van de sprekers, iemand uit Bangladesh, en iemand uit Swasiland verleiden tot een interview. De volgende workshop op het programma mochten we niet missen: ‘Trading the Climate: The threats  of Free Trade Agreements (FTAs) and WTO’. Intal wil immers ook de link leggen tussen FTAs en de gevolgen voor het klimaat en het leefmilieu. We legden de volledige workshop vast op video. Achteraf konden we interviews afnemen met personen uit Canada, Kenia en de Filipijnen. Tussen de workshops door slaagden we er nog in drie extra interviews af te nemen en volgende landen van ons lijstje te schrappen: Mali, Zimbabwe en het Verenigd Koninkrijk.

Vrijdag, de voorlaatste dag. Halen we de kaap van 30 interviews? De eerste workshop van de dag (Towards a comprehensive climate movement: Learning from the Himalayas, the Andes and the Nordic Countries) bleek heel interessant te zijn met grote dank aan de spreker uit Zweden. Hij wist op een heel boeiende manier te vertellen over hoe hij in Zweden aan de wieg had gestaan van de klimaatbeweging. Ons nieuw idool konden we na de lezing nog niet strikken, maar twee andere interviews (met mensen uit Nepal en India) hielden ons op koers. De volgende lezing ‘A critical look at Systemic Alternatives’ werd talrijk bijgewoond. Ook hier kregen de sprekers van de ‘Nordic countries’ een hoofdrol en tot onze vreugde kregen we ze achteraf allemaal voor de lens. Een laatste reclame-offensief  voor ons project van Marleen bracht ons nog de landen Gabon en Togo op. De kaap van 30 was een feit! Ook kwamen drie Fransiscanen-broeders uit Kenia, Oeganda en Brazilië uit de hemel gevallen, recht voor onze camera. In deze landen speelt religie nog een grote rol en het was interessant om zien hoe in verschillende contexten religie een middel wordt om mensen dichter bij een ecologische levensstijl en samenleving te brengen.

Zaterdag, de laatste dag, was er snel (helaas!). Die dag kwamen alle organisaties van de ‘Climate Space’ samen om de ervaringen en ‘lessen’ van de voorbije dagen samen te brengen en te convergeren naar één gezamenlijke boodschap. Een boodschap die we naar Parijs kunnen meedragen, maar ook één die inhoudelijk sterk genoeg is om na Parijs te overleven. Want het is heel waarschijnlijk dat tijdens de COP21 in Parijs beslissingen zullen genomen worden die eerder in het belang zijn van bedrijven dan in het belang van mens en milieu. De uitdaging waar de klimaatbeweging nu voor staat, is niet alleen gericht op de druk in Parijs opvoeren, maar evenzeer – en vooral – om de nadruk van het trieste klimaatverhaal te leggen op SYSTEM CHANGE, niet climate change. Het staat als een paal boven water dat er een klimaatverandering plaatsvindt, dat die door de mens geïnduceerd is, en dat de gevolgen nu al gevoeld worden via destructieve weerfenomenen (droogtes, tyfoons, etc.) in het Zuiden. Over het probleem, de ‘climate change’-kant, hoeven we niet eindeloos door te gaan. De bewijzen spreken voor zich. Waar we de focus op moeten richten is de ‘system change’-kant. De oplossingen, de alternatieven. Uit alle workshops en lezingen komt één boodschap heel duidelijk naar voor: klimaatverandering is een gevolg van ons huidig systeem. Een systeem dat gekenmerkt wordt door een diep geworteld kolonialisme, kapitalisme en patriarchaat. We kunnen dan ook niet verwachten dat de oplossing voor deze klimaatcrisis door de voorvechters van dit systeem gegeven worden (denk maar aan de zogenaamde ‘false solutions’ die worden naar voor geschoven worden, zoals geo-engineering bijvoorbeeld). We zullen een ander systeem moeten uitdenken. En we zullen het samen moeten doen.

Aan de slag dan maar!

Intal op het World Social Forum - deel 2
Intal op het World Social Forum - deel 1

Tijdens ons Tunesisch avontuur zijn we gehold van workshop naar workshop op zoek naar interessante klimaatgetuigenissen van over de hele wereld. Onze voeten zullen het geweten hebben. De wereld binnenkort ook, want we slaan weldra aan het monteren om de filmpjes te kunnen verspreiden! Ook blijven we actief zoeken naar bijkomende getuigenissen. Wil je actief zijn in de klimaatbeweging? Wil je mensen overtuigen om ook deel te zijn van deze beweging? Kom dan mee helpen met ons klimaatvideoproject! Contacteer ons op intalclimate@gmail.com! We kunnen steeds monteurs, vertalers, getuigenisjagers en -verzamelers, etc. gebruiken.

No votes yet