EU heft sancties tegen Cuba op !

Wie had dat ooit gedacht ?! Ik ben momenteel een beetje fier op de Europese Unie... Ons unieke model bevindt zich in haar diepste crisis ooit door het Ierse 'neen', maar  op de Europese Top in Brussel, hebben de Europese leiders gisterenavond met unanimiteit beslist om de sancties tegen Cuba op te heffen. Een grote overwinning voor Cuba. Maar eigenlijk ook voor de Europese Unie. De EU toont aan, dat ze wel degelijk een onafhankelijke koers ten opzichte van de V.S. kan varen. Wees er maar zeker van dat Bush en zijn entourage niet opgezet waren met dit baanbrekende nieuws. Het imago van de EU in Latijns-Amerika daarentegen , wordt hierdoor wel flink opgepoetst.

Dit nieuws valt niet zomaar uit de lucht. Het lag al een tijdje te broeien in de wandelgangen, en binnen diplomatieke kringen deed Spanje intensief voorbereidend werk om de lidstaten te overtuigen. Niet makkelijk, want Tsjechië volgt meestal consequent het beleid van de Verenigde Staten. De EU liet daarom ook inschrijven dat de opheffing moet gekoppeld worden aan een politieke dialoog die na een jaar zal geëvalueerd worden.

Eurocommissaris Louis Michel zei onlangs nog " De sancties tegen Cuba zijn hypocriet en het is mijn wens dat die worden afgeschaft." Hij kan alvast een mojito bovenhalen ! En wij ook, want een onderdeel van de hypocresie tegenover Cuba werd gisterenavond onderuit gehaald !  

De Europese Unie heeft een belangrijk signaal uitgestuurd. Benieuwd of dit ook Obama zal inspireren?

No votes yet

een doorbraak!

Geweldig nieuws, inderdaad! Misschien nog even vertellen wat die sancties precies inhielden. Nu ze opgeheven zijn betekent dit dat er weer "normale" uitwisselingen tussen de Cubaanse regering en regeringen van de Europese landen kunnen plaatsvinden, dat de deelname van Europa aan culturele activiteiten in Cuba weer kan. Kortom dat een deel van het isolement rond Cuba wordt doorbroken. Bovendien wil de Europese Unie opnieuw een politieke dialoog aangaan met Habana. Natuurlijk blijft de blokkade opgelegd door de VS nog steeds gelden ... ondanks het feit dat ook daar in de VN een overweldigende meerderheid tegen is kan de VS deze dankzij zijn vetorecht handhaven. Hier is dus nog veel werk aan de winkel!