Terug van Bohol!

En zo vloog ook dit weekje in Bohol, Centraal Visayas voorbij.. ‘t was super! ‘k Werd er opgevangen door Bluert van de Visayas Primary Health Care Services. Zij gaf me onderdak en liet me dit prachtige eiland ontdekken.

Een ritje op de Loboc-river, een bezoek aan het Tarsier visitor Center en de Chocolate Hills mochten uiteraard niet ontbreken! De tarsier? Een zalig grappig beestje met zowat de look-alikes van ET, hehe.. de Tarsius Syrichta is de kleinste der primaten en je vindt hem uitsluiten in sommige gebieden in Centraal Visayas. Dit diertje is een vuist groot, kan zn hoofd bijna 360 graden roteren en het heeft reuzegrote ogen in vergelijking met zn lichaampje. Naast het feit dat het de oudste overlevende species is van de primaten (45 miljoen jaar jong!), is het nu een bedreigde diersoort: vernieling van zn natuurlijke habitat, jacht en verkoop als huisdier maken hem het leven niet gemakkelijk!

De tweede dag van mn verblijf nam ik de bus (op zich een heel avontuur! Jeej!) richting Carmen: de Chocolate Hills, een prachtig uitzicht gewoon! Van bovenop het complex van een van de heuvels kijk je neer op zo'n 1268 (neje, ‘k heb ze niet geteld) bijna-identieke heuveltjes met een hoogte varierend van 40 tot 120 meter hoog.. nu het regenseizoen is, zijn de heuveltjes helder groen van kleur, dus geen chocolade, maar even zalig om er weg te dromen! Ze zijn het gevolg van oude koraalafzettingen (de reden waarom er geen bomen op groeien) en erosie. Of als je wil, kan je ook geloven dat het de 1268 krokodilletranen zijn van het liefdesverdriet van een reus voor zn knappe stervelinge.. Grappig, al de Japanse en andere Aziatische toeristen wilden om de een of andere reden op de foto met mij?!? Picture please Mam! Ok dan, moet ik gewoon ‘smile' doen??? Hehe! Enfin, na mn fotoshoot heb'k me gewaagd aan een ritje met de habal-habal tussen de Chocolat Hills door. Mn habal-habal driver liet me er de mooiste plekjes zien en ‘k beklom er een andere Hill.. ‘k had er een zot prachtig en vooral rustig uitzicht over de rijstvelden en heuveltjes..

En toch, ook deze laatste vakantiedagen werd ik geconfronteerd met de harde realiteit van een corrupte regering.. again! De derde dag werd ik samen met Bluert, Mafe en Taka (een Japanse student die momenteel een documentaire maakt over de extrajuridical killings in de Filippijnen) geinviteerd op Panglao-island door de familie van Ka Victor Olivar. Hij was een van de lokale leiders van Bayan Muna en werd precies 2 jaar geleden (in 2006) doodgeschoten.. zn vrouw Merry en 7 lieve kinderen bleven verslagen achter. Het was zn herdenkingsdag en dat betekent blijkbaar dat er een varken geslacht wordt, alle buren en heel wat familieleden waren aanwezig.. nu 2 jaar later, nog steeds op zoek naar gerechtigheid voor de moord op deze moedige vader! De dag erop trok ik samen met Mafe en Taka naar Ubay (aan de hele andere kant van het eiland): er werd een rally georganiseerd door de farmers (Humabol) met ook hier weer de boodschap: JUSTICE FOR KA VICTOR! Een rally tegen extrajuridical killings en verdwijningen van mensen die niet meer eisen dan betere levensomstandigheden! Ook de vlaggen van Bayan, van Gabriela en oa Auhra (Alliance of Ubay Human Rights Advocates) toonden steun.. ook hier op dit Chocolate-Hills rijke eiland scandeert het Filippijnse volk uit volle borst: imperialismao IBAGSAK, kapitalismo IBAGSAK, Gloriamismo IBAGSAK!

Ik bezocht er ook een van de namiddagen samen met Bluert het in-constructie-zijnde Training Center van Visayas Primary Health Care Services in Barangay Cambanac, in Baclayon. De barangay ook hier weer enkel bereikbaar met habal-habal. ‘t Plaatsje deed me denken aan de Mountain Clinic in Kalabaklabakan, even onbereikbaar en dus nood aan mensen die hun gezondheid in eigen handen nemen. Het gebouw zou dienst doen om community health workers op te leiden, dus trainingen te geven en als kliniekje om een eerste hulp te verschaffen aan patienten.. een mooi initiatief dus, maar helaas is er momenteel geldgebrek om het gebouw af te werken. Een project waarvoor ik mn best ga doen wat geld bij elkaar te verzamelen!

Een van de avonden was er ook de Fiesta van Virgin Maria op het eiland, ole.. we werden er uitgenodigd in Loon bij een van de dokters van Visayas Primary Health Care Services: alweer een varken dat geslacht werd! Maar vooral een heerlijk uitzicht over zee en fijn gezelschap! En ik beeindigde mn Bohol-avontuur met een dagje snorkelen rond Balicasag-Island, zo'n 6km zuidwest van Panglao! Zaaalig die onderwaterwereld, grappige visjes en prachtige koralen.. een mooie afsluiter!

Sinds deze middag terug in Manila, ‘t is hier al twee dagen fameus aan't regenen.. een tyfoon in Noord-Luzon! We hebben zo'n twee uur gedaan van't vliegtuig tot het office van CHD, sommige straten leken wel rivieren.. ‘k dacht eventjes dat ik weer mn snorkelbrilletje zou moeten bovenhalen! OHJEE!

Average: 4 (1 vote)