't Eerste dagje op de partnerontmoeting... here we GO!

En hier zijn we dan... welkom op onze partnermeeting 'Recht op Gezondheid'! Gisterenavond allen verzameld in Antipolo, ten noorden van Manila! 24 vertegenwoordigers vandaag, een gezellige bende: uit Kinshasa (onze enthousiaste Alfred), uit Equador (Arturo en Patricio die er welgeteld 4 dagen over gedaan hebben Antipolo te bereiken), uiteraard uitgebreide Filippijnse vertegenwoordiging (van Gabriela, IBON, KMU, Advocates, KMP de boerenorganisatie, CHD) en de Belgen die Intal representeren (helaas zonder Stef! Snif!). Onze Palestijnse partner kon er helaas niet bij zijn: Sabri werd tegengehouden en mocht van de Israeli's het land niet verlaten... een concreet signaal dat een duidelijk obstakel vormt voor internationale solidariteitswerking! Ook Paul Muntini moeten we wegens pasport-problemen missen, en Delmi uit El Salvador raakte betrokken bij een auto-ongeval 2 weken geleden, maar stelt het nu ok!

Na een leuke introductie van de verschillende aanwezigen zijn we dit eerste dagje begonnen met stevige kost. Bert gaf een eerste Internationale oriëntatie, een huidige stand van zaken in de wereld vandaag... best van al te vergelijken als een tijdsgewricht én dat is ook wat me is bijgebleven: evenals een knie met al zn elementen is het complexe materie waarin je ofwel vooruit ofwel achteruit in kan bewegen! De economische crisis (of overproductie-crisis), het VS-imperialsme, Obama met zn 'dream team' en alternatieven voor een strijd voor gelijkheid kwamen aan bod!

Vervolgens was het de beurt aan de verschillende partners. Een oriëntatie over de situatie in Congo werd ons geanimeerd door Alfred, lid van Etoile Du Sud, partner van Intal in Kinshasa. Enkele data illustreerden de toestand: 82% heeft er geen toegang tot gezondheid, 76% kan hun kinderen niet naar school sturen, 73% lijdt aan malnutritie... hij nam ons mee op pad doorheen de Congolese geschiedenis en besprak uiteraard de objectieven en doelstellingen van onze partner: arouse, organise and mobilise! EDS bestaat sinds 2005 en werkt momenteel vooral rond gezondheid en onderwijs. 

Met een volgende presentatie bracht Bert ons eventjes in de Palestijnse realiteit: de fascistische Israelische repressie die Palestijnen in Gaza en de Westbank dagdagelijks ervaren, de checkpoints die reeds aan 135 mensen het leven kostten omdat ze niet tijdig een ziekenhuis konden bereiken, de scheidings- of apartheidsmuur die nu reeds 450km telt, de vele doden en gewonden door bombardementen... de bewakingstorens en Israelische geweren die een dagelijkse bedreiging vormen... een dagelijkse vernedering, Palestijnen zijn als slaven in eigen land... aangrijpend! De schrijnende situatie werd later op de avond in beeld gebracht door de documentaire 'Met slechts één long'.

Arturo schetste ons tenslotte de situatie in Latijns-Amerika, de rol van progressieve bewegingen en People's Health Movement.. een gezondheidssysteem dat antwoordt aan de noden van het volk! En we sloten dit productieve dagje af met een gezellig life-uit-Lubumbashi gesprek met Paul Muntini! Fijn!

No votes yet