Le blog de Arno R

Gezondheidswerkers uit de West Bank in solidariteit met Gaza

Deze ochtend trok een demonstratie van gezondheidswerkers door de straten van Ramallah. Ze werd georganiseerd door de twee grote gezondheidsngo's in Palestina: PMRS en HWC. Dat gebeurde in samenwerking met andere organisaties waaronder de Palestinian Red Crescent Society (het Rode Kruis) en het personeel van het ministerie van gezondheid.

Gaza gezien vanuit Ramallah

In Ramallah zijn alle ogen en oren gericht op Gaza. Elk gesprek gaat erover. Geen wonder. Iedereen kent wel mensen die er nu in levensgevaar zijn. Vandaag ontmoette ik bijvoorbeeld een vrouw uit Gaza die hier bij familie op bezoek was voor Kerstmis. Sinds de oorlog begon kon ze niet meer terug. Haar zwangere dochter kan elk moment bevallen. Communicatie via de telefoon wordt met de dag moeilijker. Het was meer dan 24 uur geleden dat ze nog contact had. Ik kan me niet voorstellen welke emotie die vrouw doorstaat terwijl ze de gebeurtenissen volgt op de televisie.

Machteloosheid overheerst in de West Bank

Terwijl de gevechten in Gaza hun bloedigste dag beleefden sinds de start van het Israëlische grondoffensief heb ik de kans om de sfeer op te snuiven in de West Bank. Ik ontmoet er Shatha Odeh, de directrice van de Union of Health Work Committees (UHWC), de partnerorganisatie van intal in Palestina. Ze drukt meteen het overheersende gevoel uit onder de Palestijnen hier: "Machteloosheid is het overheersende gevoel onder de Palestijnen in de West Bank.

Syndiquer le contenu