Blog van inleefreisfilippijnen2009

Onze ervaringen in de Filippijnen

In juli gingen we, 9 jonge Belgen, op solidariteitsreis met Intal naar de Filipijnen.

We deden 3 integraties: in de sloppenwijk/vissergemeenschap in Bacoor, de boerengemeenschap in Silang en de boerengemeenschap/vissersgemeenschap in Hacienda Looc. Na deze integraties deden we ook mee aan de Lakbayan. Daarnaast bezochten we ook verschillende instituties en organisaties.

Onze ervaringen kan je in onze blog lezen (www.intal.be/nl/blogs/inleefreisfilippijnen2009)

Eentje om het af te leren, Vitas

Ondanks het feit dat de inleefreis reeds haar officiële einde heeft bereikt beslissen we om in plaats van de toerist uit te hangen nog een laatste integratiebezoek te doen. Dankzij de mensen van Gabriela (de Filippijnse overkoepelende vrouwenorgansatie) en Samakana (de vereniging van vrouwen uit stadsarme buurten) krijgen we de kans om de bekende Smokey Mountain, in Vitas, Tondo, te bezoeken.

State of Nation Adress (SONA)

Onze vier kameraden zijn huiswaarts gekeerd. Jammer dat we niet meer compleet zijn, maar de blijvers beslissen om toch deel te nemen aan de people’s SONA. We zijn ons ten volle bewust van de risisco’s, een persbericht meldt dat 16 intelligentie agenten op pad worden gestuurd om na te gaan wie deelneemt, ze krijgen de opdracht foto’s te nemen van de aanwezigen en identiteiten te achterhalen. We beslissen, in nauw overleg met Intal en onze lokale coördinatoren, om zeer rustig te blijven en enkel te observeren.

Onze laatste dagen samen in Manila (25 en 26 juli)

25 juli

 

Bayan Muna en Karapatan (24 juli)

Terug in Manila verandert ons dagschema volledig: gedaan met opstaan voor zonsopgang en het Lakbayan wandelen. Zij zullen het even zonder ons moeten stellen, want vandaag staan twee bezoeken aan organisaties op het programma, aan Bayan Muna, een politieke partij, en Karapatan, een mensenrechtenorganisatie.

Lakbayan in praktijk: 23 juli

De optocht leidt ons van Bacoor (Cavite) naar Taguig (Metro Manila)

Lakbayan in praktijk: 22 juli

We stappen van Dasmariñas naar Bacoor 

Lakbayan in praktijk: 21 juli

De eerste dag van de Lakbayan zal ons van Hacienda Looc (Batangas) naar Dasmariñas (Cavite) brengen. Lakbayan betekent letterlijk reizen, maar hier staat Lakbayan voor “mars van het volk” (lakba betekent stappen en bayan is natie, volk).

Paradijs op aarde? (19-20 juli)

Na alle ervaringen van de afgelopen twee weken is het tijd voor een rustdagje aan de baai van Hacienda Looc. Een uitgestrekt wit strand met palmbomen geflankeerd door een adembenemende natuur, wat kan een mens nog meer wensen. We trotseerden de wilde golven en ruwe rotsen, zochten schelpen tijdens een strandwandeling vergezeld van de ondergaande zon.

 

Free all political prisoners:bezoek aan Rizal Provincial Jail (18 juli)

Van jonge, verse kokosnoten naar de kille muren van een gevangenis, het lijken twee compleet gescheiden werelden. Toch is de link niet ver te zoeken als men weet dat geregeld boeren en organisers van boerengemeenschappen met een valse aanklacht worden gearresteerd. In de provinciale gevangenis van Rizal worden we met deze onrechtvaardigheid geconfronteerd wanneer we organiser Jonathan Deroja en boeren Jonathan Ocampo, Don Sisimo Añazco en Robert Vargas een bezoek brengen.

Inhoud syndiceren